Norsk arbeidsliv etterspør stadig flere ingeniører. Bjørn Bjørnsen, direktør for engineering i Experis, mener tre retninger er spesielt populære.
Etterspørselen etter ingeniører er på vei oppover viser årets tall fra NITO. NAVs bedriftsundersøkelse bekrefter samme trend, og estimerer at det i år mangler 6500 kandidater til å fylle ingeniør- og IKT-jobber, en økning på 1350 kandidater fra 2018.
Bjørn Bjørnsen i Experis mener Norge er på vei inn i det strammeste arbeidsmarkedet for ingeniører på fem år, og at etterspørselen vil fortsette å øke. Han peker på tre retninger innenfor ingeniørfag som er spesielt populære blant arbeidsgivere.
1: Petroleumsingeniører
Etter oljekrisen i 2015 var det høy arbeidsledighet på Sør-Vestlandet, og søkingen til ingeniørrettede studier dalte. Nå har trenden snudd, og arbeidsgivere i regionen er igjen på jakt etter petroleumsingeniører.
– I oppgangsperioder er det vanlig at man leter etter nye felt. Da er etterspørselen etter spesifikk kompetanse ekstra høy, sier Bjørnsen, og peker på at blant annet Equinor har oppbemannet i konsulentmarkedet.
– Ingeniører med kompetanse innen seismikk, geologi, boring og planlegging av brønner har fått et oppsving nå som investeringsviljen øker igjen, sier Bjørnsen.
Under oljekrisen ble mange petroleumsingeniører nødt til å se etter jobber andre steder. Både kommunale og offentlige selskaper som lenge hadde slitt med å tiltrekke seg kompetanse fikk en anledning til å hanke inn ny kompetanse.
– Mange selskaper fikk en mulighet de brukte smart, sier Bjørnsen.
2: Byggingeniører
Ifølge Bjørnsen er også byggingeniørene svært ettertraktede, spesielt på Østlandet. Med flere større byggeprosjekter på gang, etterspør private, offentlige og kommunale byggherrer kompetanse innen bygg- og prosjektledelse.
– Store entreprenører, rådgivende ingeniørselskaper og byggherrene slåss om seniorkompetanse på prosjektering, sier Bjørnsen.
ManpowerGroups kvartalsundersøkelse MEOS støtter knappheten på kvalifiserte ingeniører i byggebransjen.
3: Ingeniører innen samferdsel
Samferdselsingeniører er også på topptrelisten. Bjørnsen peker på regjeringens transportpolitikk og Nasjonal transportplan som to sterke drivere.
– En sterk økning i vei- og jernbaneprosjekter som Oslopakke 3 og Follobanen betyr mye, sier Bjørnsen.
Han mener bransjen er på vei inn i en situasjon hvor det langt flere jobber enn kvalifiserte arbeidstakere. Etterspørselen er særlig høy innen seniorkompetanse.
– Man er helt avhengige av seniorer som kan lære bort til andre. Erfarne seniorer vokser ikke på trær, sier Bjørnsen.
Han mener norske bedrifter må møte kompetansegapet gjennom å satse på opplæring og utvikling av arbeidsstokken gjennom skoleringsprogrammer som Experis Academy – Experis sitt program for spesialisering og videreutdanning.