Ekstrem usikkerhet i verdens aksjemarkeder – privatpersoner laster opp

nordnet

Oljeprisen har vært i fokus i mai måned. Med signaler om en stadig tilspisning mellom Iran og USA og en eskalering i handelskrigen er vekstbildet i verden mer utrygt enn på lenge. Privatpersoner lar seg derimot ikke skremme og laster opp med aksjer.  

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for over 8 milliarder kroner i mai og netto ble det kjøpt aksjer for 111 millioner kroner. Aker BP troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 88 millioner. Nel topper salgslisten, med et nettosalg på 42 millioner kroner.

– Oljemarkedet har vært ekstremt volatilt i mai måned. Til tross for et kraftig rykk tidlig i måneden som en konsekvens av USA sine sanksjoner mot Iran har oljeprisen falt 4 prosent i mai måned. De siste to ukene har frykten for en eskalering i handelskrigen og en forventet lavere global vekst vært toneangivende for oljeprisfallet. Selv med økt usikkerhet ovenfor etterspørselen etter olje ser vi at våre kunder laster opp i oljesensitive aksjer som Aker BP og Equinor, sier Mads Johannesen 

Børsmåneden mai var øvrig preget av kvartalstall og frykt for en eskalerende handelskrig. Mai måned endte til slutt ned over 3 prosent. Signalene om en stadig mer opphetet handelskrig mellom Kina og USA samt at OECD har vært ute å guidet ned veksten i verden har satt en ordentlig støkk i markedet. I tillegg til handelskrigen bekymrer markedet seg også for usikkerheten rundt Brexit og ikke minst den eskalerende gjeldsgaloppen i Italia. Som en konsekvens av dette har de lange statsrentene i USA falt over 10 prosent denne måneden og markedet priser nå inn at Federal Reserve vil kutte renten senere i år. Selv med en økende usikkerhet i verdens finansmarkeder har Nordnets kunder brukt mai måned på å kjøpe store stabile råvareselskaper. I tillegg til dette ser vi at våre kunder fortsatt har tro på Bjørn Kjos Norwegian. På salgssiden blinker NEL bank og forsikringsselskaper seg ut som soleklare kandidater.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

– Med den siste tids negative nyhetsstrøm er det lett å bli enda mer nervøs for fremtiden. Allikevel er det flere positive nyheter i markedet. Her kan man nevne en fortsatt god vekst i verdensøkonomien, sterke arbeidsmarkeder i USA og Europa samt en høy forbrukertillit i de største økonomiene. Man skal heller ikke glemme at Donald Trump stiller til gjenvalg i 2020 og for et best mulig resultat i valget er han avhengig av høy økonomisk vekst. Med andre ord er det sterke insentiver for at Donald Trump ikke kommer til å se på at markedet faller i en valgkampperiode, sier Nordnets investeringsøkonom.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

På salgstoppen troner NEL, Norwegian Finans Holding og Gjensidige Forsikring som de mest solgte aksjene i mai.

– Det kommer stadige signaler mot at Hydrogen blir mer og mer aktuelt for spesielt tungtransport-industrier og der er Nel i førersetet med sin teknologi. I det siste har selskapet også satt i gang og signert flere spennende prosjekter blant annet med Nikola som har potensial til å bli betydelige avtaler frem i tid. Selv om NEL har hatt en eventyrlig kursstigning så langt i år kombinert med en positiv nyhetsstrøm tror jeg våre kunder anser det som et godt tidspunkt å ta gevinst. I litt utrygge tider som nå, der handelskrig og et svakt makrobilde preger nyhetsstrømmen tror jeg de fleste kunder velger å vekte seg ned i vekstselskaper uten inntjening. Disse har også en tendens til å falle mer enn selskaper med inntjening i utrygge tider, avslutter Johannesen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.