Fagbrev på jobb gir gevinster til alle

håndverk

Å ta fagbrev gjennom jobben er en vinn-vinn-situasjon for ansatte og arbeidsgivere. Ansatte med fagbrev er med på å øke verdien i selskapene og gjøre dem i stand til å møte fremtidens krav.

Det blir stadig viktigere for folk å få fagopplæring for å ha en stabil tilknytning til arbeidslivet. For å kunne ta fagbrev, er det mange som trenger å styrke de grunnleggende ferdighetene sine. I praksis er det heller ikke alle voksne som har mulighet til å ta utdanning i en hektisk hverdag med full jobb, barn og regninger som skal betales.

I 2018 startet Kompetanse Norge en ny prøveordning for å få erfaring med å kombinere opplæring i grunnleggende ferdigheter med opplæring som forbereder deltakerne til å ta fagbrev som praksiskandidater. Hensikten er å styrke de voksnes grunnkompetanse og motivasjon, slik at de skal kunne ta fagbrev på sikt.

Les også:  Dette må du vite om usaklig oppsigelse

– For mange er fagbrev gjennom jobben en unik mulighet. Økt kompetanse vil gi grunnlag for å utføre jobben på en tryggere og bedre måte, samtidig som man får utvikle seg både faglig og som person. Ikke minst åpner det seg nye muligheter, ofte i form av fast jobb og høyere lønn. Gjennom å øke kompetansen kan man sikre både sin egen og selskapets fremtid, sier Anders Fremming Anderssen, fungerende direktør i Kompetanse Norge, direktoratet for kompetansepolitikk. 

Fagkompetanse øker verdien
Coor, med hovedkontor på Lysaker, leverer servicetjenester innen eiendomsdrift, renhold og kantine. Denne våren har 20 ansatte startet med fagbrevopplæring innen byggdrift og institusjonskokk gjennom arbeidsplassen, kombinert med blant annet norskopplæring. Opplæringen finansieres av Kompetanse Norge og er en del av prøveordningen med forberedende fagopplæring i Kompetansepluss.

Les også:  Kunstig intelligens: Foreslår tiltak for å sikre eksamen

– Denne opplæringen er en viktig milepæl for oss. Verdien i vårt selskap er menneskene, det er de som leverer vår service. Derfor er det viktig for oss å sikre god og riktig kompetanse. Dette øker både selskapets og de ansattes verdi. Samtidig gjør det oss i stand til å håndtere økte krav og forventninger i samfunnet hos nye og eksisterende kunder, sier Nikolai Utheim, administrerende direktør i Coor Norge.

Fantastisk sjanse
For deltakerne som skal ta fagbrev, er det ingen grunn til å være nervøse. Fagopplæringen tar utgangspunkt i jobbhverdagen deres, slik at de vil kjenne seg igjen i alt de skal gjennom. Fullfører de kurset, venter et fullverdig fagbrev.

Les også:  Kunstig intelligens: Foreslår tiltak for å sikre eksamen

– Det er et tydelig ønske fra arbeidsplassen at vi skal ta fagbrev, men det er opp til hver enkelt å melde seg på. Du bare jobber og jobber, også plutselig en dag spør arbeidsgiver om du vil ta fagbrev. Da tenkte jeg at dette bare må jeg bli med på. For å ta skole i fem år er uaktuelt, det går ikke. Fagbrev vil også gjøre meg tryggere på arbeidsoppgavene og gi mindre risiko for å gjøre feil i jobben, sier kantinemedarbeider Waraphorn Olsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.