Eksklusivt intervju: Pål Steigan, mannen bak steigan.no

Foto: Ingrid Styrkestad

Nettet får stadig flere alternative nyhetssider, og en av de mest leste for tiden er steigan.no. Nyhetssiden begynte som en blogg men har utviklet seg til å bli en nyhetsside med flere skribenter og video reportasjer.

Bodøposten.no har fått et eksklusivt intervju med Pål Steigan, mannen bak nyhetssiden steigan.no:

Når ble steigan.so startet og hvorfor?

– Bakgrunnen for steigan.no er sånn: For drøyt ti år siden innså jeg at de økende krisene i verden nødvendigvis ville toppe seg og føre til nye kriger og konflikter. Det var opplagt for meg at USA ville tape terreng overfor Kina og at kampen mellom stormaktene ville bli enda hardere. Jeg så også at USA ville fortsette sine kriger i randsonen mot Russland. Samtidig var det tydelig at klassemotsetningen i verden ville øke og miljøkrisene ville bli skjerpet. Jeg så ingen norske medier som tok dette på alvor. Derfor så jeg behovet for å skape en uavhengig og kritisk nettavis. Jeg prøvde å få med meg andre på dette, men da ingen var villige bestemte jeg meg for å gjøre det sjøl. Det var i begynnelsen av 2014. Siden jeg var alene om det tenkte jeg at jeg like gjerne kunne bruke mitt eget navn som merkenavn. Det har fungert over all forventning. I 2017 ga jeg bort nettavisa til aksjeselskapet Mot Dag, så nå er det et fellesprosjekt der jeg er sjefredaktør.

Les også:  Forsterker beredskapen i helsevesenet

Steigan.no er en populær nyhetsside, hva er årsaken(e) til det?

– Vi har noe over 100.000 unike brukere i måneden og noe over 10.000 faste lesere. De mest leste artiklene i år har hatt rundt 70.000 lesere. Jeg tror grunnen til at mange leser oss er at vi tar opp saker og har analyser du ikke finner i de andre mediene. Vi er kritiske og uavhengige og vi dokumenterer alt vi skriver med kilder som vi oppgir slik at folk kan gå oss i kortene. Vi prøver også å holde en sober og argumenterende stil der vi tar dem som er uenige med oss på alvor.

Les også:  LESERINNLEGG: Nok en gang skal arbeidsfolk tape i pensjonsforliket

Hvordan synes du andre medier dekker nyhetene?

– Sjokkerende ensrettet. En skulle tro at de drev avskrift av hverandre. I en tid med stadige kriger og en reell fare for storkrig mellom stormaktene er dette livsfarlig. Internasjonale medier opptrer som om de er den fremste bataljonen i en angripende hær.

Nye medier er ofte mer besøkt enn gamle medier, hva synes du om utviklingen?

– De gamle mediene er late og tror at de kan flyte på minnet «om fornstora dar» som det heter i den svenske nasjonalsangen. De driver avskrift fra CNN, Reuters og AP og gjør ikke noen seriøse forsøk på å forstå verden. Så ser vi at opplagene deres faller som steiner. De har bare seg sjøl å takke. Når jeg med én ansatt kan dekke den forbryterske krigen mot Jemen bedre enn en samlet norsk presse, så er det noe som er hakkende gærnt i de store mediene.

Les også:  Podcast: Hans fra Fauske går viralt på nett

Dere ber om støtte fra leserne til å drive nettsiden, får dere det?

– Vi bruker ikke mer penger enn vi har. Og de pengene vi får bruker vi svært effektivt. Vi har rundt 400 faste givere og tallet øker hver måned. De bidrar med rundt 200 i måneden hver, og dermed nærmer vi oss millionen i omsetning. I mediesammenheng er ikke det stort, men vi får svært mye ut av dem. Vi hadde nylig en stor internasjonal konferanse i Oslo med deltakere fra 10 land og vi har publisert mye video derfra. Jeg håper vi kan doble inntektene i år. Det vil bli lagt merke til.

Foto: Ingrid Styrkestad

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.