Du dør ikke av å pensjonere deg tidlig

gammel mann

Drømmer du om å pensjonere deg før tiden? Det kan du trygt gjøre. Ny forskning viser at det er ingen fare å pensjonere seg tidlig.

I en fersk studie publisert i European Sociological Review har forskerne Adrian Farner Rogne (ISS/SSB) og Astri Syse (SSB) undersøkt om menns pensjoneringsalder påvirker deres levealder.

Folk som pensjonerer seg tidligere har i gjennomsnitt dårligere helse og dør tidligere, men kortere levealder skyldes ikke tidlig pensjonsalder. – Basert på vår studie er det ingenting som tyder på at det å pensjonere seg tidlig påvirker dødeligheten, ifølge Rogne og Syse.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

Fant ingen effekt
Forskerne tok utgangspunkt i et naturlig eksperiment i sin studie – nemlig en pensjonsreform fra 1973.

– Denne reformen senket pensjonsalderen i folketrygden fra 70 til 67 år, slik at noen fødselskull fikk rett til å pensjonere seg tre år tidligere enn andre.

Når Rogne og Syse sammenlignet dødeligheten mellom de mennene som ble påvirket av reformen til å pensjonere seg tidligere og de som ikke ble det, fant de ingen systematiske forskjeller.

Les også:  LESERINNLEGG: Det rustes til helsestrid i Nord-Norge

– Effektene vi fant av å pensjonere seg tidlig eller å få rett til å pensjonere seg tidlig, var tilnærmet lik null. Vi så også på om det var forskjeller mellom ulike yrkesgrupper og folk med ulikt utdanningsnivå, men fant ingen effekter for slike spesifikke grupper, forteller Rogne

Flere teorier i sosiologi og økonomi tilsier at det å pensjonere seg kan påvirke folks helse og levealder enten positivt eller negativt. Dette kan for eksempel skje ved at personer som pensjonerer seg fra belastende eller helsefarlige yrker får bedre helse av å pensjonere seg, ved at folk endrer livsstilen og helseatferden sin når de får mer fritid, eller at overgangen til pensjonisttilværelsen kan være stressende og medføre tap av status, nettverk, struktur i hverdagen og lignende. Rogne og Syse fant ingen støtte for dette i sin studie.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.