Fellesferien er i gang og norgesferie står for tur for de fleste i år også. Med en stappfull bil, barn i baksetet og telt som skal settes opp blir grillpølsa ofte den enkleste løsningen, men ifølge tur-influenser er det like enkelt å grille grønt og variert – selv midt i skogen.
– Lukten av grillmat på tur slår sjeldent feil, men lukten av den samme grillpølsa kan man fort bli lei av, sier Julie Korneliussen, som bruker store deler av sin hverdag i naturen.
Ifølge Korneliussen finnes det mange grønne måltider som er enkelt å tilberede på tur.
– Grilling av grønnsaker fremhever smaken og gjør dem ekstra saftige. Tomater, zucchini, paprika, rødløk og champignon er gode alternativer til grønn grillmat, sier Korneliussen og legger til:
– Det er kun fantasien som setter grenser.
Korneliussen får støtte fra Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, som mener grillmat er mye mer enn bare pølser, kjøtt og burgere.
– Typisk grillmat inneholder ofte store mengder salt som kan bidra til å øke blodtrykket. Vi nordmenn spiser allerede mer salt enn anbefalt, så det kan være lurt å blande litt grønt i turmaten, sier Sagen.
Ifølge ernæringsrådgiveren kan du enkelt lage grillspyd med favoritt grønnsakene og pensle disse med litt rapsolje. Hun minner om at trepinner må ligge i vann i omtrent 20 minutter for å ikke ta fyr på grillen.
– Ellers så har du foliepakker som kan varieres til det uendelige. Det kan også være gøy for barna å lage sine egne pakker, sier hun.
Ifølge Sagen kan en primus også sette stemningen på tur.
– Sleng litt forskjellige grønnsaker i pannen, tilsett hvitløk eller ingefær for litt smak, og voila – en nydelig wok midt i skogen, sier hun.
Korneliussen legger til at pastaretter med sesongens grønnsaker også kan være et godt alternativ på primusen.
– Zucchini sammen med pasta, stekte plommetomater og parmesan er en utmerket kombinasjon. Legger du til salt, pepper og bacon i tillegg blir det et herremåltid.
Hun mener det hele egentlig handler om å tenke litt utenfor den typiske tur- og grillmaten.
– De fleste måltidene du lager hjemme kan du faktisk lage på tur, avslutter hun.