7 av 10 nordlendinger føler seg ukomfortable på treningssenter

treningsstudio

Hele 7 av 10 nordlendinger skulle ønske de var mer fysisk aktive. Kroppsidealet på treningssentrene ser imidlertid ut til å være et stort hinder – hele 67 prosent føler seg ukomfortable og 12 prosent er redd de blir ledd av. – Sånn bør det ikke være, sier Åsa Lundstrøm, triatlet og nordisk ambassadør for Herbalife Nutrition i Norden.

Det viser en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Herbalife Nutrition. I tillegg til at en stor del av innbyggerne føler seg ukomfortable, er det mange som hindres av at de ikke har en plan, eller at de mangler en treningspartner. Hele 17 prosent oppgir også økonomi som en barriere for å komme i gang med fysisk aktivitet.

– Det er synd at det fortsatt er mange som føler seg ekskludert, og da hjelper det nødvendigvis ikke med velmente råd fra treningsinfluencere om hvor enkelt det er å komme i gang. Sannsynligvis har det motsatt effekt, mener Lundstrøm.

Les også:  Rødt Nordland: – EØS-rapport gir grunn til bekymring

Ifølge Helsedirektoratet bør vi bruke minst 30 minutter hver dag til fysisk aktivitet tilsvarende hurtig gange – noe de færreste mestrer. Kun 21 prosent nordlendinger oppgir at de gjør det daglig, mens 16 prosent får det til 4-6 ganger i uken. 20 prosent nordlendinger får det til mindre enn én gang i uken eller aldri.

Lundstrøm oppfordrer folk til å starte i det små, tenke mer på seg selv og ikke bry seg om hva andre mener. Ikke fordi rådene ikke er riktige, men fordi de blir uoverkommelige hvis du starter fra sofaen.

– Du bør finne noe du selv liker å gjøre, enten det er hagearbeid eller å gå en tur med en venn. Start i det små og konkurrer heller med deg selv ved å for eksempel gå av bussen en holdeplass før, eller ta trappene fremfor heisen. Starter du med å kjøpe deg en tredemølle, vet vi alle at den fort blir en støvsamler under sengen, humrer Lundstrøm.

Les også:  Høyre og Frp i Nordland: – Utfordringene med gratis ferjer må løses

Vanskelighetene med å få til fysisk aktivitet i hverdagen ser også ut til å påvirke nordlendingers selvbilde. 35 prosent oppgir at de anser seg selv som overvektige og ønsker å gå ned i vekt.

– Vi sitter mer stille på jobb og får nok ikke brukt den energien vi tar inn i løpet av en dag. Vi ser også at 47 prosent nordlendinger føler seg forvirret av helserådene fra både helsemyndighetene og media, som kan resultere i at man ikke vet hvor man skal begynne, sier Lundstrøm.

Les også:  Disse helserådene gir nordlendinger mest blaffen i

Hver andre nordlending oppgir også at de blir usikre av motstridende informasjon knyttet til helse.

– Jeg forstår godt at mange blir forvirret. Mest fordi det er så mye informasjon, både fra helsemyndigheter, matindustrien og fra alskens kjendiser. Det handler vel også her, som med trening, å finne sin egen gylne middelvei, sier Lundstrøm og avslutter:

– Ved å begrense anledningene du for eksempel spiser søtsaker, kan du unne deg med god samvittighet senere. Prøv også å tilsette mer grønt på tallerkenen enn vanlig. De fleste av oss trives best når vi har god samvittighet og det får vi jo av litt sunnere kosthold og litt aktivitet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.