7 av 10 mener man bør ta hensyn til miljøet ved oppussing

pusse opp

7 av 10 mener at det bør tas hensyn til miljø ved oppussing, og kun 2 av 10 mener miljøhensyn kan settes til side.

En ny spørreundersøkelse utført av Byggstart, en markedsplass for bygg og renovering, viser at nordmenn er opptatt av miljø når de skal pusse opp. Hele 7 av 10 mener at man bør tar hensyn til miljøet når det skal pusses opp. På spørsmål om man bør ta hensyn til miljø når man pusser opp, svarte hele 45 % av de 880 respondentene: “Ja, i så stor grad som mulig”. 30 % mente at man bør forsøke å ta hensyn til miljøet, og kun 8 % mente at miljøhensyn er unødvendig.

– Vi opplever at stadig flere kunder er opptatt av hvordan de kan pusse opp på en bærekraftig måte, og at de derfor ønsker å komme i kontakt med miljøbevisste håndverkere, forteller Andreas Jebsen, daglig leder i Byggstart. 

Les også:  Trettebergstuen er ikke faktisk etterforsket av Økokrim

Miljøhensyn har blitt viktigere for forbrukere, og bransjer må ta tak – byggebransjen inkludert. Gjenbruk står stadig mer sentralt på byggebransjens agenda: 1. juli kom det nye krav til gjenbruk ved bygging av nybygg samt ved større arbeid i eksisterende bygg.

– Oppussing i seg selv er ikke miljøvennlig, sier Jebsen. – Men det er fortsatt mer miljøvennlig enn å bygge nytt, og det er grep man kan ta for å gjøre oppussingen mer bærekraftig. 

Ifølge SINTEF har riving og nybygg størst klimafotavtrykk, og det er mer miljøvennlig å ta vare på det man har, særlig om det medfører en energioppgradering.

Les også:  LESERINNLEGG: Besøksbidrag til glede for turister og lokalbefolkning

Bygg noe som varer
– Om du pusser opp kun for å endre det visuelle, og gjør det med få års mellomrom, er dette lite miljøvennlig, påpeker Jebsen. – Oppussing i form av vedlikehold som forlenger boligens levetid er derimot ikke bare nødvendig, men også miljøvennlig i lengden. Om oppussingen kombineres med energioppgradering, hjelper dette godt på klimaregnestykket. 

– Bygg noe som varer. Det gjøres ved å velge materialer som varer lenge, og ved å benytte håndverkere som utfører arbeid av høy kvalitet. Velg også en stil som du ikke går lei av om noen få år, forteller Jebsen. 

Les også:  Frykter for trafikksikkerheten etter snørik vinter

Her er Byggstarts 10 tips til miljøbevisst oppussing:

  1. Velg en seriøs og sertifisert håndverker
  2. Velg materialer som varer og som kan repareres
  3. Unngå langreiste og sårbare materialer, for eksempel tropisk tre
  4. Se etter miljømerker (Svanemerket, Miljøfyrtårn, NAAF-merket, Enova anbefaler)
  5. Sorter avfall korrekt og vær var på farlig avfall
  6. Gjenbruk eller gi bort materialrester
  7. Velg en stil du fortsatt vil elske om 10 år
  8. Kombiner oppussing med energioppgradering, for eksempel ved å etterisolere i kombinasjon med skifte av kledning og tak
  9. Kjøp brukt 
  10. Ta godt vare på det du har og utfør jevnlig vedlikehold

Kilde: Byggstart.no

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.