7 av 10 lar barna sitte i bilen med løse gjenstander. – Livsfarlig, advarer Codan Forsikring

codan

En iPad eller drikkeflaske kan være livsfarlig ved en bråstopp. – Det er bekymringsfullt at foreldre gir blaffen i stadige påminnelser om å sikre løse gjenstander i bil, sier Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

En undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Codan Forsikring viser at 7 av 10 nordmenn lar barna sitte med løse gjenstander i bilen. 62 prosent svarer at de tillater dette av og til eller ofte, mens 8 prosent tillater løse gjenstander hele tiden. 30 prosent svarer at de aldri tillater dette.

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

– Mange foreldre mener nok at nettbrett eller mobiltelefon i baksetet må til for å gjennomføre en fredelig biltur. Det er viktig å være oppmerksom på risikoen ved å la barna sitte med løse gjenstander, sier Georg Richvoldsen kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

En studie fra Folkehelseinstituttet viser at det er en sammenheng mellom løse gjenstander og alvorlig personskade.

9 av 10 barn i bilulykker blir alvorlig skadd eller dør på grunn av feilsikring eller løse gjenstander, viser studien som er den del av forskningsprosjektet «Barn i bil».

Les også:  Fotball-EM: Nå tar gressklipperen måldans!

Når familien reiser på tur med mye utstyr, er det særlig viktig at man pakker riktig.

– Gjenstander som du ikke vil ha i hodet fra ti meters høyde, bør du heller ikke ha usikret i bilen, sier Richvoldsen.

Richvoldsen forteller at tunge og store gjenstander bør pakkes nederst i bagasjerommet. Små løse gjenstander bør sikres i sidelommer, hanskerom, brønnen mellom setene eller bagasjerom.

Les også:  Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni

Dersom bilen bråstopper i 50 km/t blir gjenstander minst 30 ganger «tyngre».

– Et nettbrett eller drikkeflaske som veier en halv kilo vil treffe seteryggen med en kraft tilsvarende 15 kilo. Dersom hastigheten økes til 70 km/t vil kraften dobles til 30 kilo, sier Richvoldsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.