5 personer druknet i august

Redningsselskapet

Fem personer omkom i drukningsulykker i august, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Så langt i år har 57 personer druknet – det er en nedgang på 17 % fra i fjor.

Reduksjonen skyldes i hovedsak færre drukningsulykker i mai og august.  

– Nedgangen er gledelig, og vi håper den vedvarer. I sommer har det vært øktfokus på drukningsforebyggende arbeid, blant annet gjennom «Hele Norge svømmer». Det kan ha bidratt til at flere tenker på egensikkerhet rundt vann og er mer oppmerksompå om andre får problemer i vannet. De siste månedene har det værten rekke hendelser der liv har blitt reddet fordi noen i nærheten oppdaget drukningsulykkene i tide, sier Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet.  

Les også:  En splitter ny redningsskøyte er kommet hjem til Bodø

I august ga Hans Herman Horns stiftelse fem millioner i året over tre år til etableringen av en ny paraplyorganisasjon for aktører som jobber med drukningsforebygging. Tidligere finansminister og partileder i FrP Siv Jensen skal lede organisasjonen.  

– Detvil gi det drukningsforebyggende arbeidet i Norge et stort løft. Det trenger vi for å komme nærmere visjonen om at ingen skal drukne, sier Krangnes.

Tre av drukningsulykkene i august skjedde fra fritidsbåt. En mann i 70-årene ble funnet omkommet i Storsjøen i Rendalen i Innlandet etter en båttur. I Kvænangen i Troms og Finnmark omkom en mann i 50-årene etter å ha falt fra båten, mens en mann i 40-årene ble funnet omkommet i småbåthavna i Ulsteinvik i Møre og Romsdal.  

Les også:  LESERINNLEGG: Vi har ikke råd til å tape tillit

Tre personer omkom også etter fall fra land forrige måned. En mann i slutten av 40-årene druknet under en fisketur vedHelgåa i Verdal i Trøndelag. I Innlandet ble en mann i 70-årene funnet livløs i Vangsmjøse i Vang, og en savnet mann i 40-årene ble funnet druknet i Mesnaelva i Lillehammer siste dag i måneden. Saken etterforskes av politiet.

Så langt i år har 19 personer druknet fra fritidsbåter og to fra yrkesbåter. 14 personer har omkommet etter fall fra land, mens 10 drukningsulykker skjedde under bading. Åtte drukningsdødsfall skyldes fall gjennom isen, mens to personer druknet henholdsvis under dykking og etter at personbiler kjørte ut i sjø eller vann.  

Les også:  Minnes druknede i Nordland med tomme stoler

88 % av de som har druknet er menn. Av de 57 omkomne var hele 61 % over 60 år. 5 % (tre personer) var under 18 år.

Ved utgangen av august har 11 personer har omkommet i drukningsulykker i Troms og Finnmark.Viken har ni registrerte drukningsdødsfall, mens det har vært åtte ulykker i Innlandet. Oslo har hatt én drukningsulykke.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.