ANNONSE: 3 tips for å finne Norges beste kredittkort

kredittkort

I Norge finnes det godt over 100 ulike kredittkort å velge mellom. Alt fra banker til flyselskap og dagligvarebutikker utsteder nå sine egne kort, med unike fordelsprogrammer som lokkemiddel.

Så hvilket kredittkort er egentlig det beste? Svaret vil i stor grad avhenge av ditt eget handlemønster og hvorvidt du klarer å slette lånet i tide. Her finner du 3 tips til å finne det betalingskortet som passer deg best.

Vær inneforstått med kostnadene
Kredittkort fungerer i prinsippet på samme måte som et tradisjonelt lån uten sikkerhet. Forskjellen ligger i hvordan banken beregner renter på kortets saldo. Kortene har nemlig en kostnadsfri periode hvor du slipper å betale renter. Som oftest vil du ha alt mellom 40 til 55 dager på deg til å slette lånet.

Norges beste kredittkort vil ha en lang rentefri nedbetalingstid, kombinert med lave gebyrer og gode fordelsprogrammer. For å finne disse tilbudene bør du sammenligne alle kredittkort på forhånd, for dermed å kunne ta en mest mulig informert beslutning.

Billigste kredittkort versus gode fordeler
Hovedregelen er at du aldri burde skaffe deg et kredittkort med mindre du vet at du kan betale ned hele balansen før rentene slår inn på balansen. Målet ditt bør til enhver tid være å holde kostnadene så lave som mulig, samtidig som du utnyttet fordelsprogrammene. Hvis du leter etter Norges billigste kredittkort bør du inkludere gebyrene i vurderingen din. Ha som forutsetning at du alltid betaler tilbake gjelden i tide, og se deretter på gebyrene.

Først av alt bør du unngå betalingskort med høye årsgebyr, enda det finnes visse unntak.

I tillegg bør du styre unna betalingskort som krever stive gebyrer i form av valutapåslag og uttaksgebyr.

Ta også en titt på kortets fordeler og hvilke begrensninger som er bygget inn i avtalen. · Ved hjelp av tjenester som kredittkortinfo.no kan du teste flere kredittkort samtidig og se hvilke begrensninger som gjelder.

Eksempel: Noen kort vi kreve opptil 4% av uttaksbeløpet ditt når du tar ut penger i minibanken. Det kommer på toppen av at rentene umiddelbart begynner å løpe på kortbalansen.

Årsgebyret kan være verdt pengene
I visse tilfeller kan det være greit å betale et årsgebyr, gitt at du klarer å utnytte fordelsprogrammet. Her er det oftest snakk om kort med bonus på flyturer, hvor Eurobonus er et godt eksempel. Disse kortene har relativt høye årsgebyr på flere tusen kroner, men kan til gjengjeld føre med seg gratis flyturer.

Hvorvidt det er smart å bruke et slik kort vil derfor avhenge av hvor ofte du flyr og hvorvidt du klarer å spare inn årsgebyret i form av lavere reisekostnader.

Pass deg for de skjulte vilkårene
Kortselskapene har et ønske om å tjene penger, noe som kommer til syne i vilkårene de legger inn for bruken av bonuser og fordelsprogrammer. For å illustrere dette kan man ta en titt på bruken av bensinkort og hvilke regler som gjelder for å oppnå maksimal bonus;

1: 12 måneders grensen: Mange kredittkort med rabatt på literprisen setter et tak for hva du kan spare hvert år. Typisk ligger grensen et sted mellom 2 og 3.000 kroner, men kan være høyere. Dette betyr at du ikke lenger får avslag per liter drivstoff hvis du overgår grensen.

2: Månedsgrensen: På toppen av 12 måneders grensen vil mange av kortselskapene også sette en månedlig grense. Du kan derfor kun spare 1/12 av den årlige maksgrensen hver måned. Alle kjøp som overgår dette vil gjøres til full pris.

3: Kun 1 kjede: De beste kortene for rabatt på bensin og diesel vil ha universelle avslag som slår inn uansett hvor du handler. Derimot er det vanlig at kortselskapene knytter cashback og prisavslag til 1 bestemt kjede.

På grunn av denne typen begrensninger er det viktig å sjekke den lille skriften i avtalen nøye før man godtar tilbudet.

Huskeliste for å finne det beste kredittkortet
Her følger en liste med punkter du bør sjekke for å finne det beste kredittkortet:

1: Sjekk hvor mange dager du har til å nedbetale gjelden uten å betale renter. Alt over 50 dager regnes som bra.

2: Sjekk om det finnes spesiell begrensninger for å dra nytte av fordelsprogrammet, inklusive de måneds- og årsgrensene som ble nevnt ovenfor.

3: Finn et kort med lav effektiv rente. Her vil alt under 20% regnes som akseptabelt.

4: Velg et betalingskort som passer bra med ditt eget handlemønster. Du kan for eksempel kombinere ferien til utlandet med et reisekort som gir gratis forsikring for deg og reisefølget. Sjekk dette nøye på forhånd, slik at du unngår overraskelser.

Ekesmpel: Eff. rente 24,2%, 12.000,- o/12 mnd, kostnad: 1.468, totalt: 13.468.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.