1 av 3 foreldre tror litt alkohol i jula er ok

julemat

Desember er den måneden i året nordmenn kjøper mest alkohol, og alkohol er for mange voksne synonymt med julekos. Det kan gå utover barna, varsler generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

1 av 3 foreldre tror ikke barna deres opplever det ubehagelig når de drikker tre eller flere enheter sammen med dem. Det kommer fram i en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, er bekymret over funnene. Hun påpeker at barn ofte merker endringer på foreldrene etter bare noen få alkoholenheter, og at det ikke trenger å være snakk om fyll før alkoholen påvirker barna negativt.

Les også:  Seier for frivilligheten: Frivillige får ta transportoppdrag uten løyve

—  Også de små endringene som at foreldrene ler og snakker høyere, eller klemmer litt hardere, kan oppleves ubehagelig for de minste. Alle barn er forskjellige, men de aller fleste trives best når foreldrene er slik de pleier å være. Også i julen, sier Kaski. 

En undersøkelse Ipsos gjennomførte for Av-og-til tidligere i år viser at nesten 1 av 5 barn har opplevd at foreldrene har forandret seg etter at de har drukket alkohol. 

Les også:  Snusens skiftende landskap i Norge

— I undersøkelsen kommer det frem at barna trives best når de voksne drikker null, ett eller maks to glass når de er sammen med dem, sier Kaski.

Julaften er en dag de aller fleste barn gleder seg til i lang tid. Men for noen kan det være den vanskeligste dagen i året. Hvert år får Av-og-til tilsendt historier om julefeiringer som ble ødelagt av voksnes alkoholbruk.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

— Omtrent 90.000 norske barn vokser opp med foreldre som drikker for mye alkohol. I tillegg opplever langt flere barn at foreldrene drikker for mye innimellom. I jula kan drikkeanledningene bli vel mange, og «innimellom» kan skje oftere, forteller Kaski.

Av-og-til oppfordrer voksne som skal feire jul med barn om å lytte til barna og drikke 0, 1 eller maks 2 glass. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.