VIDEO: Ford EcoSport med supermateriale inspirert av honningbier

ford ecosport

Honningbienes «ingeniørkunst» og resirkulert papir er hemmeligheten bak det supersterke materialet Ford bruker i den nye SUVen Ford EcoSport som kommer til Norge i februar.

Fords ingeniører benyttet seg nemlig av samme oppbygning som bikubene har da de designet en ekstra bagasjeromshylle i EcoSport. Hyllen som kun veier tre kilo, tåler hele 300 kilo med belastning. Det betyr at materialet kan bære sin egen vekt ganger hundre – et styrke/vekt forhold som faktisk er sterkere enn stål.

Les også:  Listhaug: – Regjeringen er bakpå i sikkerhetspolitikken

– Bikubenes spesielle konstruksjon gjør at den tåler stor belastning, samtidig som den veier svært lite. Den har allerede blitt brukt i ekstreme konstruksjoner som romskip og supersportsbiler, og var et naturlig valg for oss når vi skulle designe en supersterk nedre bagasjeromshylle i EcoSport, sier sjefsingeniør for Ford EcoSport, Bettina Veith.

Det lette og sterke materialet lages ved å legge et lag vokset papir, som består av resirkulert papir og vannbasert lim, mellom to lag med lett og holdbart fiberglass. Den svært lette konstruksjonen har også en positiv innvirkning på bilens drivstofforbruk.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

Se videoen her:

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.