Ungdommer risikerer livet på sjøen

småbåt

Unge tar større risiko på sjøen enn andre. I en ny undersøkelse kommer det frem at flere i aldersgruppen 18-29 år har sittet på med en beruset båtfører og at flere selv har vært beruset mens de førte fritidsbåt.

– Resultatene bekymrer meg. Hvert år skjer det tragiske ulykker på sjøen, og alkohol er en stor risikofaktor. Unge bør ikke legge festen til båten, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

I undersøkelsen Ipsos har gjennomført for alkovettorganisasjonen Av-og-til kommer det fram at 19 prosent mellom 18 og 29 år har sittet på med en beruset båtfører. Det er langt over befolkningssnittet på åtte prosent.

Les også:  Nyhet: Barnekanalen Moonbug nå på Allente

– De færreste av oss ville satt oss inn i en bil med en sjåfør vi visste hadde drukket. På samme måte som i trafikken, er en beruset båtfører en dårlig båtfører, sier Eriksrud.

I undersøkelsen kommer det også fram at de yngste i størst grad har vært beruset mens de selv førte fritidsbåt, og at 1 av 10 sier de drakk 6 enheter eller mer sist de førte båt. 

Les også:  Vinterferien kan starte med underkjølt regn: - Slik kommer du deg trygt frem

– Dette er alvorlig. Det er farlig å føre båt med promille. Oppmerksomheten, vurderings- og reaksjonsevnen til båtføreren blir dårligere, samtidig som man blir mer impulsiv og tar større sjanser. Disse ungdommene risikerer livet, sier Eriksrud.

I tillegg til at promille øker sannsynligheten for ulykker, svekkes også evnen til å redde seg selv og andre dersom man skulle bli rammet av et uhell eller en ulykke.

Les også:  Slik sparer du strøm på hytta i vinterferien

– Skulle noen ramle over bord, betyr det trøbbel. Promille reduserer overlevelsestiden i vann. Berusede personer har større sannsynlighet for å drukne selv ved korte opphold i vannet, sier Eriksrud. 
Hun har et klart råd til unge som er i tvil om de skal sette seg i båten etter en fuktig kveld.

– Ikke gjør det! Fester bør foregå helt andre steder enn i båt, sier Eriksrud.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.