Tilde (12) fikk sitt første brillepar i 1. klasse

hkstrategies

Når årets førsteklassinger inntar skolebenken, vil flere ha ubehandlede synsproblemer. Da Tilde (12) begynte i førsteklasse, var hun en av dem.

– T-P-H-F-D, sier 12 år gamle Tilde Melfald Bjørtuft.

Hun sjekker synet hos Specsavers-optiker Sindre Stenhammer, som viser henne rekker av bokstaver. Tilde skal snart begynne i syvende klasse og en synsundersøkelse har blitt en viktig del av forberedelsen til skolestart.

Tildes foreldre ante ugler i mosen da hun skulle starte på skolen for syv år siden. Hun holdt alltid bøkene nærme ansiktet da hun skulle lese eller se nærmere på ting. Da hun var seks år, fikk hun sitt første par med briller.

– Jeg bruker brillene på skolen og når jeg er på PC-en eller IPad-en. Jeg bruker dem også når jeg leser, skriver og gjør lekser. Men jeg kunne nok vært enda flinkere til å bruke brillene oftere, sier Tilde.

Les også:  Rettssikkerhet: Man får “pretty privilege” i rettssaker

Til tross for at alle barn i Norge får tilbud om synssjekk på helsestasjonen det året de fyller fire år, dukker likevel mange opp med ubehandlede synsproblemer første skoledag. Mye kan skje med synet fra fireårsalderen til skolestart, og flere synsproblemer er i tillegg vanskelig å oppdage på 4-års-kontrollen. Det er det viktig å være klar over.

‒ Synsproblemer hos barn kan være vanskelig å oppdage før du går til optiker. Spesielt fordi barn er flinke til å kompensere for dårlig syn, mens andre har såpass små synsproblemer at det ikke er før de må bruke øyemusklene mer aktivt over tid, slik som i en skoletime, at de faktisk får problemer. Derfor bør barn teste synet selv som de tilsynelatende ser bra, sier Trine Johnsen, optiker og fagansvarlig i Specsavers.  

Det er likevel noen tegn man kan være ekstra oppmerksomme på; hvorvidt barnet ditt gnir seg mye i øynene når de leser eller gjør annet nærarbeid, om de myser eller legger hodet på skrå eller sitter veldig nære TV-skjermen. Det er heller ikke uvanlig at de kan bli irriterte, sinte og generelt urolige når de skal gjøre skolearbeid. I tillegg kan konsentrasjonsvansker og å bomme på en linje når de leser være tegn på at barnet bør sjekke synet.

Les også:  Legemiddelmangel rammer 1 500 pasienter daglig

– Det er ikke gitt at barnet viser noen tegn til dårlig syn. Tilde er et godt eksempel på nettopp dette. Hun myser ikke noe særlig, men har behov for lesebriller, konstaterer optiker Sindre hos Specsavers Grensen, etter å ha undersøkt Tildes syn. 

Synsproblemer hos barn kan ikke bare føre til fysiske plager, men det kan også gjøre det vanskeligere å se tavlen eller lære seg å lese, og det kan ha negative konsekvenser for det sosiale.

– Om jeg ikke bruker briller, kan jeg få hodepine og jeg blir sliten i øynene, sier Tilde.

Les også:  Listhaug: – Regjeringen er bakpå i sikkerhetspolitikken

For andre barn med større synsproblemer, kan konsekvensene være enda større.

– En ytterst konsekvens av uoppdagede synsproblemer, som dessverre skjer ofte, er at barnet kan bli feildiagnostisert med eksempelvis dysleksi, sier Johnsen.

Tilde er ferdig med synsundersøkelsen for i dag, som heldigvis ikke viste noen store endringer fra sist. 12-åringen er glad for at de oppdaget at hun trengte briller tidlig. Brillene kommer blant annet godt med når hun jobber med matte, som er favorittfaget. 

– Alle barn som ikke har tatt en synsundersøkelse på lenge, bør gjøre det. Det kan være litt ubehagelig når du får sterkt lys mot øyet, men det er ikke noe å grue seg til. Optikerne er flinke til å si ifra når det kommer. Det er ikke farlig.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.