Slik bli juleribbe-middagen perfekt

altia

En perfekt stekt ribbe med gyllent, sprøtt svor og saftig kjøtt er for mange hedersgjesten i jula. Samtidig må man ikke glemme at selv den største stjerne er avhengig av et godt støtteapparat. Tilbehør som grønnsaker, saus og drikkevarer er alle med på å skape en smaksopplevelse man har lyst til å oppleve igjen og igjen, år etter år.

Å velge riktig vin til ribba er en kunst, og ikke noe man skal ta lett på dersom man vil ringe julen inn på rett vis. Fortvil ikke, vi styrer deg i riktig retning.

Riktige karakteristika og kvaliteter
Du kjenner deg kanskje igjen: timer med forberedelser får himmelske dufter til å spre seg i hjemmet og du gjør deg klar for et måltid du sent vil glemme. Tilbehør som surkål, rødkål, rørte tyttebær, poteter, svisker, rosenkål, kålrot og saus danderes i skåler til den store gullmedalje, og kveldens drikkevarer plasseres strategisk for enklest mulig påfyll. Blant utvalget står både rød og hvit vin – begge fantastiske tilskudd til et ribbemåltid, såfremt de innehar de rette karakteristika og kvaliteter.

Ribbe er kraftig kost med mye fett og salt. For å balansere dette er tilbehøret som serveres til gjerne noe sødmerikt. I tillegg har du rosenkål som er en grønnsak med mye bitterstoffer og tyttebær med mye syre. Vinen som velges ut må derfor klare å hanskes med både kraftige og lettere smaker. Fyldighet, syrefriskhet, fruktighet og god konsentrasjon og lengde er derfor viktige ord å legge merke til.

Rødvin til ribbe
Cecilia Beretta har siden 1980-tallet produsert kvalitetsvin på en liten eiendom i hjertet av Valpolicella Classico i Italia. En av disse er Cecilia Beretta Rispasso, en elegant rødvin som passer svært godt til julemat. Den har en granatrød farge og duft av mørke kirsebær, plommer, lett tørkede bær og krydder. Vinen er fyldig, konsentrert og fruktig med god syre, lang ettersmak og bløte, integrerte tanniner. Denne produseres også i et begrenset antall magnumflasker som kommer i en gaveeske i sort og gull.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringen Støre piner og plager nordmenn

Er du mer lysten på noe fransk, bør du se mot landets mest historiske appellasjon Châteaneuf-du-Pape. Her holder André Brunel til, et av de største navnene i Rhône-dalen. Familien Brunel har holdt til her siden 1700-tallet og kan vise til et imponerende repertoar av kvalitetsvin til alle anledninger. Til ribbe fungerer Brunel CDR Cotes du Rhone svært godt. Rødvinen er laget på druetypene Grenache og Syrah, der Grenache gir vinen et rundt og saftig uttrykk og Syrah strammer opp strukturen. Brunel CDR er saftig, rundt og kompleks med en aroma av mørke bær, aromatiske urter og krydder. Den er fyldig, har god konsentrasjon og lengde, og krysser dermed av samtlige punkter på listen over foretrukne kvaliteter.

Hvitvin til ribbe
Dersom du foretrekker hvitvin fremfor rødvin vil du bli glad for å høre at ribbe fungerer svært godt også til hvitt. Cave de Turckheim er et svært anerkjent kooperativ som holder til i den lille byen Turckheim sentralt i Alsace, Frankrike. I deres sortiment finner vi Turkheim Pinot Gris Reserve, en allsidig matvin med god fylde og fruktighet. Den har en strågul farge, distinkt karakter og en svakt krydret aroma og smak som passer svært godt til ribbe og tilhørende tilbehør.

For å finne den perfekte partneren til ribba kan vi også bevege oss over til Tyskland, Rieslingens fødested. Her finner vi Philipp Kuhn, en mann som har bygd opp eiendommen til å nærme seg toppsjiktet av tyske produsenter. Philipp Kuhn Riesling Laumersheim Vom Kalsteinfels Trocken er laget på druer hentet fra de beste vinmarkene i Laumersheim kjent for sitt kalkholdige jordsmonn. Vinen har en dyp og mineralsk aroma av fersken, aprikos, blomster, krydder og modne epler. Den er intens, kompleks og lang i munn og fungerer svært godt til retter av svin. I tillegg har vi Philipp Kuhn Riesling Tradition Trocken, en delikat, saftig og ukomplisert Riesling rik på finesse. Druene kommer fra tre ulike jordsmonn som gir vinen en intens aroma av modne epler, fersken og aprikos, kvaliteter som går svært godt sammen med en saftig ribbe.

Les også:  VIDEO: Barnevernet på Fauske går viralt - over 100.000 visninger

Slik steker du ribbe med sprø svor
Selv ikke en vin som har fått toppkarakter på samtlige punkter vi ser etter, vil kunne redde julen dersom ribba ikke lever opp til forventningene. Dersom det er første gang du skal tilberede julemiddagen i år eller kun er på leting etter en liten oppfriskning, hjelper vi deg gjennom prosessen å steke ribbe til perfeksjon her. Det blir ikke ordentlig jul uten sprø svor og saftig kjøtt!

500 g ribbe per person
Salt
Pepper
Ca. 0,5 liter vann per 500 gram ribbe

Det beregnes omtrent 500 g ribbe per person. Da har du nok til alle på julekvelden og til frokosten dagen etter. Her kan du velge mellom tynnribbe, midtribbe og familieribbe. Bestill gjerne ribba på forhånd slik at du er sikker på å få den størrelsen du er ute etter. Kjøper du i matbutikk kan du i tillegg be de ansatte i ferskvaren om å rute ribba for deg. Gjør du det selv må du sørge for å rute godt ned i svoren med en skarp kniv. Jo mindre ruter, desto større sannsynlighet for at svoren blir sprø. Gni deretter ribba godt inn med salt og pepper og la den ligge kjølig i et par dager, innpakket i folie.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringen Støre piner og plager nordmenn

Forvarm ovnen til 230 grader. Legg enn ildfast tallerken opp ned i en langpanne og legg ribba med svoren opp på tallerkenen. På den måten løftes ribba opp på midten og det smeltede fettet renner bort. Pass på at ribba er like høy på begge sider. Hell vannet i panna og dekk hele formen med aluminiumsfolie. Plasser langpannen midt i ovnen og la den dampe i 45 minutter. Ta ribba ut, fjern folien og senk temperaturen til 200 grader, før du setter ribba inn igjen og lar den steke i 1-1 ½ time. Familieribbe må steke enda litt lenger.

Skulle du oppleve at svoren ikke blir sprø kan du sette langpanna opp et hakk i ovnen og øke temperaturen til 250 grader. Du kan også bruke grillfunksjonen i ovnen, men sørg for å hele tiden holde et øye med resultatet. Eventuelt kan du frese på med en liten gassbrenner til det bobler seg fint på toppen.

Når ribba er ferdig stekt er det viktig at du lar den hvile i ca. 20 minutter før du skjærer i den. Da setter kjøttsaften seg, og renner ikke ut av kjøttet når det kuttes opp.

Da ble det jul i år igjen!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.