Telia blokkerer en million svindelforsøk i uken

iphone

Wangiri er etter hvert blitt en utbredt svindelmetode der nordmenn ringes opp av utenlandske numre. Etter kun få ring legges det på, og svindlerne tjener gode penger på at vi ringer tilbake.

Nå har Telia utviklet en metode som i stor skala stanser svindlerne og beskytter kundene mot høye kostnader.

– Mange av våre kunder opplever med jevne mellomrom å bli oppringt av et ukjent utenlandsk nummer der det gjerne legges på etter kun få ring, forteller Kjersti Jamne, leder for privatmarkedet i Telia Norge.

– Denne formen for svindel kalles wangiri, som betyr «ett ring og kutt» på japansk. Svindlerne oppretter høykostnummerserier i utlandet og tjener gode penger på å bli ringt tilbake. Det er grunnen til at de ofte legger på før anropene rekker å bli besvart. Selv om det er stadig færre som ringer tilbake, er det likevel utrolig irriterende med slike oppringninger, og vi vil ha en slutt på dette

Les også:  Altfor mange mangler elsparkesykkel-forsikring

Telia har utviklet en automatisert løsning som i stor skala stanser slike svindelforsøk. Når løsningen identifiserer trafikk som danner et wangiri-mønster initieres en automatisk blokkering av spesifikke numre. Løsningen sperrer trafikk både ut og inn av Norge: svindlerne kan ikke ringe hit og kundene kan heller ikke ringe tilbake. Dermed beskyttes kundene mot høye kostnader. Løsningen sperrer i snitt en million samtaler i uken.

Les også:  Sykkeltyverier koster mer enn biltyverier

– Vi ønsker å beskytte kundene våre, og vil gjøre det vi kan som operatør for at kundene ikke skal oppleve svindelforsøk, sier Jamne.

– Løsningen vi nå har funnet er et svært godt og effektivt virkemiddel i kampen mot svindlere, og vi får mange færre klager på denne type trafikk fra kunder. Men vi vil aldri klare å stanse alt. Derfor er det viktig at folk følger med, er årvåkne og bruker sunn fornuft.

Slik unngår du å bli lurt:

  • Vær kritisk – legg på hvis du er mistenksom.
  • Forteller den som ringer deg at du har virus på datamaskinen – legg på.
  • Last aldri ned eller installer programvare hvis du blir bedt om det fra ukjente kilder.
  • Aldri gi fra deg sensitiv informasjon.
  • Husk at ingen profesjonelle aktører spør etter personlige opplysninger.
  • Ikke svar hvis du får anrop fra ukjente utenlandske nummer
  • Ikke ring tilbake hvis du ser at et ukjent nummer fra utlandet har ringt deg
  • Gjør et nummersøk på Google. Det finnes også flere «telefonterror»-sider på internett med oversikt over useriøse nummer, som for eksempel telefonterror.co.no
  • De fleste smarttelefonene kan sperre anrop fra plagsomme numre. På iPhone klikker du på informasjonstegnet ved siden av telefonnummeret som har ringt deg – helt nederst på skjermen trykker du «Blokker».
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.