Slipte betong-fasader vil prege bygg i hele Norge

fasader

I de kommende år vil slipte betong-fasader få en høyere status som et verdifullt materiale av eksklusiv kvalitet. Det vurderer arkitekt-professor med spesialistviten i bruken av betong, og han forutser at norske arkitekter og entreprenører fremover i høyere grad vil bruke materialet.

Samtidig utbreder Spenncon i Norge salget av slipte betong-fasader til hele landet og forventer, at etterspørselen er fordoblet i 2020.

En av Norges fremste eksperter i bruk av betong i bygg forutser, at slipte betong-fasader vil vinne terreng overalt i Norge i de kommende år:

– Jeg tror, flere norske arkitekter og entreprenører fremover vil velge å bruke slipte betong-fasader i deres byggeprosjekter. Først og fremst for å forsterke opplevelsen av dette magiske materiales kvalitet. Slipt betong er meget robust og bør være et opplagt materialvalg til bygninger, som er utsatt for slitasje, og som skal være kulturbærere gjennem generasjoner – for eksempel skoler, idrettshaller og kulturinstitusjoner. Men også visjonære private bygherrer, som tenker på, at det, de bygger i dag, skal skape glede og stolthet hos barnebarn og oldebarn, bør overveie å bygge i slipt betong – verdens mest solide materiale, sier Magne Magler Wiggen, som er arkitekt og tidligere professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, hvor han var ansvarlig for undervisning i bruk av og ekspredimentering med betong.

Les også:  Få på plass skilting for hurtiglading!

Spenncon vil fordoble salget
Også i Spenncon er man overbeviste om, at etterspørselen etter slipte betongflater vil stige i Norge de kommende år på grunn av materialets kvaliteter. Spenncon utbreder derfor nå salget av slipte betong-fasader til hele landet og forventer, at salget vil være fordoblet i 2020:

– Vi tror på, at flere av våre kunder får øynene opp for materialets store kvaliteter. Ikke kun på grunn av de iøynefallende estetiske styrkene, men også fordi slipte betong-fasader er uhyre robuste og samtidig enestående lette å vedlikeholde, sier Spenncons administrerende direktør, Trygve Martinsen.

I 2014 kjøpte Spenncon firmaet AS Betong, som allerede i 1972 startet med sliping av fasadeelementer. Spenncon har dermed fått en fabrikk, som er spesial-designet til produksjon av slipte betong-fasader. Her foregår slipingen ved, at betongelementene legges i en stor slipemaskin, som sliper med diamant-segmenter. Forut for slipingen er betongen tilsatt hvit marmor, sort Larvik-kit eller andre materialer, som sikrer den ønskede farge-nyansen og det rette spill i overflaten.

Les også:  Vil flytte rusbehandling av barn fra barnevern til helsevesenet

Fabrikken har 20 siloer med marmor, stein og andre materialer, som kan tilsettes betongen for å skape de ønskede farger. Spenncon produserer likeledes betong-overflater i mange varianter: Både slipte, polerte og børste-slipte. Børste-sliping gir betong-overflaterne en spesiell, tredimensjonell struktur.

Konserthus med slipte betong-fasader
Stavanger Konserthus er en av de mest kjente bygningene med slipte betong-fasader i Norge. Arkitektfirmaet bak konserthuset er Ratio-arkitekter i Oslo, som fikk «Betongelementprisen 2012» for bygget, hvor de slipte betong-fasadene er tilsatt rødt, spesialfremstilt glass og rød granitt.

Arkitekt Marianne Dale fra Ratio-arkitekter er begeistret av materialet:

– Det er mulig å lage flotte overflater, når man sliper dem,slikat de tilsatte materialene kommer til sin rett. Vi er veldig glade for de mulighetene, som slipte betong-fasader gir oss, og dessuten er de både robuste og vedlikeholdsfrie, sier Marianne Dale.

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

Marianne Dale forestiller seg også, at Ratio-arkitekter fremover oftere vil velge slipte betongfasader som materiale til deres projekter.

Sliping øker verdien
Ifølge Magne Magler Wiggen gjør slipingen af betong materialet ekstra verdifullt:

– På grunn av at det CO 2-fotavtrykket, som produksjon av betong setter, skal valget av materialet være velbegrundet. Og avgjørelsen blir lett, fordi slipte betong-fasader oppleves som et mer eksklusivt og verdifullt betongprodukt. Materialets potensiale blir virkelig utfoldet, når man sliper betong, som for eksempel har blitt tilsatt hvit marmor eller fargede glasstykker. Når man på den måten kan se inn i materialet, øker det den estetiske opplevelsen og overflaten fremstår simpelthen mer verdifull og av høyere kvalitet. Det er viktig, for det er et av betongens fortrinn, at materialet har en uovertruffen lang levetid, sier Magne Magler Wiggen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.