Nytt tilfelle av skrantesjuke på elg

vinter

Prøveresultater fra en selvdød elg funnet i Sigdal viser at dyret hadde skrantesjuke (CWD). Dette er det sjette tilfelle av skrantesjuke hos elg i Norge.

De fem første har vært av typen atypisk skrantesjuke som blir ansett ikke å smitte. Det var elgjegere som kom tilfeldig over det døde dyret og som meldte fra til viltforvalter i kommunen. Hjernemateriale ble sendt inn til Veterinærinstituttet for testing og det ga utslag på skrantesjuke.

Les også:  John Kerry møtte Gahr Støre: - Norge avgjørende for å kutte vanskelige utslipp

Hos dyr med atypisk skrantesjuke finner vi ikke smittestoff i lymfeknutene og det ble det heller ikke gjort i hodelymfeknutene fra denne elgen. Mattilsynet sender nå resten av dyret inn til Veterinærinstituttet for videre testing. 

Meld fra om du ser syke eller døde hjortedyr
Siden starten i 2016 er over 94.000 hjortedyr testet for skrantesjuke. Mattilsynet oppfordrer alle som ferdes i skog og mark og ser syke eller døde hjortedyr om å melde fra til Mattilsynet. Symptomer på skrantesjuke er avmagring, hyppig urinering og unormal oppførsel, for eksempel at dyr ikke skyr mennesker.

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

Sykdommen er dødelig for hjortedyr, men har aldri vist seg å smitte til mennesker, hverken fra dyr eller kjøtt.

To varianter av skrantesjuke
Det finnes to varianter av skrantesjuke, en smittsom variant og en variant som vi antar ikke er smittsom. Den smittsomme varianten er kun funnet på villrein i Nordfjella. Atypisk skrantesjuke er fra før blitt funnet på fem elger; tre i Selbu, en i Lierne og en i Flesberg, i tillegg til en hjort i Gjemnes.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.