Slik unngår du starttrøbbel i kulda

naf

I store deler av landet har det vært kulde de siste par ukene. Med kulda kommer startvansker på bilen på grunn av flate batterier.

– Dette kan du enkelt unngå ved å vedlikeholdslade batteriet i bilen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Flatt batteri er den vanligste grunnen til at NAF rykker ut for hjelpe bilister. Med enkelt vedlikehold av startbatteriet i bilen slipper du stresset når bilen ikke vil starte om morgenen.  

– Nå som det er kaldt er det fristende å skru på setevarmen, rattvarmen og klimaanlegget på full varme. Kjører du kun småturer i hverdagen er alle disse komfortelementene med på å tappe startbatteriet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. – Dette gjelder nyere som eldre biler om bilen går på bensin, diesel eller strøm. Moderne biler har så mye elektronikk at det er ekstra viktig med et toppladet batteri, legger han til.  

Les også:  Skolebrødets dag markeres over hele landet fredag 21. juni

Teknologien i bilene er i stadig endring. En moderne bil er proppet med elektronikk, styringsenheter, elektroniske støttesystemer og sensorer. Dette krever strøm og batteriet brukes også når bilen står stille. I tillegg er det tyngre for batteriet å starte en kald motor om vinteren. Derfor er det en god idé å lade opp batteriet. 

– Har du opplevd startvansker i den kuldeperioden vi er inne, så fyll på strøm. Selv om du fikk start på bilen igjen ved hjelp av en god nabo eller en bilberger, trenger batteriet mer strøm for å være stabilt, rådgir Sødal.  

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

Det er lurt å alltid ha fulladet batteri. Batteriet har lettere for å tømmes for strøm når det ikke er toppladet.  En vedlikeholdslader er ikke kostbar, og den er enkel å bruke. 

– Følg instruksjonene til laderen og sjekk i bilens instruksjonsbok før du kobler laderen til bilens batteri. En natt med lading, og batteriet er godt som gull igjen, sier Nils Sødal. – Det kan lønne seg å lade batteriet jevnlig gjennom vinteren for å unngå startproblemer, fortsetter han.

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

Mange nordmenn er hyttefolk. Når bilen står parkert ute på fjellet i noen dager er det ekstra viktig at batteriet er i toppform så man får start på bilen når man skal hjem. 

– Det kan være lenge å vente på bilberging når man er i fjellheimen. Lad opp batteriet før hytteturen, så slipper du det, avslutter Nils Sødal. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.