Slik unngår du at hunden fryser i vinterferien

hund snø

Vinterens store variasjoner i inne- og utetemperatur er problematisk for noen hunderaser. Noen tegn kan avsløre om hunden din bør kles opp bedre før de kjøligste lufteturene. 

Om vinteren kan temperaturforskjellen mellom ute og inne ofte være mer enn 30 grader.

– Det må ikke være veldig kaldt ute før forskjellen blir stor. Er det -5 grader ute, og du har det litt varmt hjemme, som for eksempel 25 grader, er det nok til at hunden bør tilpasse seg endringen gradvis, sier Magda Nawrocka, hundeekspert i dyrebutikkjeden Musti.

Å gå tur er et viktig behov for hunden. Å utforske og lukte hjelper hunden fysisk og psykisk, og kan forhindre frustrasjon og atferdsproblemer, selv i kulda. Men, også våre firbeinte venner merker minusgradene.

– Om du ser at hunden stopper og skjelver, løfter beina eller vil helst vil snu på turen, er det et hint om at hunden er kald, forklarer Nawrocka.

Å droppe turen helt fordi det er kaldt bør unngås. Hundeeksperten anbefaler derfor at man hjelper hunden med å takle kulden med bekledning og utstyr.

Les også:  Arbeiderpartiet og SV vil redde kysten i Nordland

– De fleste hunder elsker å være ute og leke, være aktive på løpetur eller skitur, men noen ganger er ikke været optimalt, og da må vi passe på at hundene våre er trygge og komfortable. Dette kan vi hjelpe dem med ved riktig bruk av klær, potesalve eller annet utstyr, utdyper hun.

I «Den store kjæledyrundersøkelsen 2022», en undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av dyrebutikkjeden Musti, svarer 40 prosent at de beskytter hunden ved å kle den opp i varme klær om vinteren. 

Ifølge hundeeksperten er ikke disse tallene overraskende.

– Det passer bra med det vi ser i våre butikker. Ikke alle hunder trenger beskyttelse. En del jakthunder står ute med eget hundehus, ofte med oppvarming, og en del hunder er komfortable med kulde, forteller hun.

Akkurat som oss mennesker, har hver enkelt hund sine egne unike behov og preferanser. Dette gjelder også når det kommer til å beskytte dem mot kulden. Noen hunder har tykk og varm pels som holder dem varme, mens andre kan ha lettere pels og trenger kanskje ekstra beskyttelse i form av klær eller sko.

Les også:  Advarer mot gamle røykvarslere

 – Det viktigste er å kjenne din egen hunds unike behov, og tilpasse beskyttelsen deretter. Hunder med spesielle behov, som valper, eldre hunder eller hunder med kroniske sykdommer, kan ha ekstra godt av jakker eller potesokker, sier Nawrocka.

Hunden har også felles med oss mennesker at vi må tilpasse klærne etter hva vi skal gjøre utendørs. For eksempel kler vi oss ulikt om vi sitter stille, eller er fysisk aktive.

 – Om vi velger å kle på hunden eller ikke, avhenger av typen aktivitet. Når vi går på en kort kveldstur hvor hunden går sakte i bånd, foreslår jeg at man bruker hundeklær. Hvis hunden løper fritt og beveger seg mye, er det ikke nødvendig å ta på klær hver tur, men det kan være lurt å ha jakke eller potesokker tilgjengelig om man stopper for å spise, eller hvis været skulle endre seg, sier hundeeksperten.

Det er viktig å tilpasse hundens utstyr etter aktivitet og værforhold. På skitur må hunden beskyttes mot snøklumper. 

Les også:  Advarer mot gamle røykvarslere

– Snøklumper under hundens pels kan være vondt og snøklumper under potene oppleves ubehagelig, sånn som når vi mennesker har stein i skoene, sier Nawrocka.

Det finnes ulike typer beskyttelse mot snøklumper.

– Du kan bruke vinterdrakt og potesokker, eller bruke salve eller en pelsspray som gjør at snøen ikke fester seg på pelsen. Jeg anbefaler også at man er grundigere med potestell om vinteren, sier Nawrocka.

Når ulike hunder har ulike behov, og behovene varierer utfra temperatur og aktivitetsnivå kan det være vanskelig å navigere. Derfor har Nawroka et klart råd til de som er usikre.

– I Musti-butikkene jobber det mennesker som virkelig er opptatt av hundens beste, derfor kan du alltid få råd i våre butikker. Også når det kommer til klær og utstyr. Er veien lang til nærmeste butikk er det mye god informasjon å finne på nettet som gjelder nettopp din hund sin rase, og er du veldig usikker kan du alltid konsultere veterinæren, forteller hun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.