ANNONSE: Slik skriver du en god CV

google

Det å skrive en god CV, av den typen som sikrer deg et jobbintervju, kan virke som en vanskelig oppgave. CV-en skal følge en viss mal, og samtidig skal den skille seg ut. Den skal være enkel og kortfattet, men den skal også gi et overblikk over hele ditt liv innen utdannelse og arbeidserfaring.

Det er viktig å legge litt jobb ned i utformingen av de ulike elementene CV-en består av, og her skal du få med deg noen gode tips og råd.

Dette må med i CV-en
Selv om du står fritt til å utforme den profesjonelle CV-en din akkurat slik du ønsker, er det visse elementer som må være med. Dette er som følger:

  • Dine personlige data – De du søker jobb hos må kunne få tak i deg. Derfor må du inkludere navnet ditt, adresse, telefonnummer og e-postadresse. Det er også vanlig ta med fødselsdatoen sin. Har du en profil hos Linkedln er det vanlig å legge inn en lenke til denne. Du kan inkludere sivilstatus og hvor mange barn du har. Dette er dog ikke så vanlig lenger.
  • Nøkkelkvalifikasjoner – Noen få setninger om det som er din viktigste kompetanse og erfaring. Det er viktig at dette er tilpasset den stilling du søker på, og på en kortfattet måte fremhever det viktigste med deg.
  • Arbeidserfaring – årstall, stillingstittel og arbeidsted.
  • Utdanning – Hvilken utdannelse og kompetanse du har.

Noen velger også å inkludere et bilde. Dersom du ønsker å gjøre det, bør du passe på at bildet er nøytralt. Det vil si at det viser deg, og ikke deg sammen med familie og venner. Du trenger ikke se sur ut, men du skal heller ikke rekke tunge.

Den viktige kompetansen
Din realkompetanse er summen av den formelle kompetansen du har, altså din utdannelse, og den uformelle kompetansen, som består av arbeidserfaring og annen livserfaring. Det er denne du skal fremheve i CV-en din, og det helst på en kortfattet og oversiktlig måte.

Når det kommer til arbeidserfaringen skal denne listes opp med årstall for når du tiltrådde og eventuelt fratrådte stillingen, tittel på stillingen og navn på arbeidsgiver. Det er viktig at du sier noen korte ord om hvilket ansvar og roller du hadde, og hvilke resultater du oppnådde.

Dersom du har veldig mye arbeidserfaring, kan du velge å kutte ut alt annet enn den erfaringen som er relevant for stillingen du søker på. Det betyr at du må ha flere CV-er, men det kan lønne seg med tanke på at målet er å gi en mulig arbeidsgiver rask og god informasjon om deg og hvorfor du passer til stillingen du søker på.

Utdannelse
Når du ramser opp arbeidserfaring og utdannelse skal du alltid sette opp det nyeste først, altså en omvendt kronologisk rekkefølge.

For utdannelsen din gjelder det samme som for arbeidserfaringen. Sett opp årstall, grad og hvor du studerte. Ta gjerne med hovedfagsområde eller hva du har skrevet bacheloroppgave i.

Annen relevant erfaring
Dette er sekkeposten for kurs, ulike verv, hvilke språk du kan og annen erfaring du har gjort i livet som er relevant for stillingen du søker på.

Du kan også nevne fritidsinteresser, dersom du har plass og du tenker at det er relevant.

Referanser
Referanser er rett og slett en eller flere personer som kan si noe om deg som arbeidstaker. Det er viktig at du sjekker med de personene du ønsker å bruke om dette er greit.

Du kan velge om du vil oppgi referansene dine på CV-en, med nødvendig kontaktinformasjon, eller skrive at det oppgis på forespørsel.

Gjør jobben lettere med en god mal
CV-en din bør ikke være på mer enn 2 sider. Dersom den er lenger, risikerer du at den ikke blir lest. I tillegg skal den være leservennlig og oversiktlig. Den letteste måten å få til dette på er å bruke en god mal. Hos, for eksempel cv-malen.no finner du det som kalles en CV-bygger. Dette er en mal der du enkelt legger inn informasjon om deg selv.

Å bruke en slik mal gir ikke bare CV-en din et profesjonelt utseende. Takket være den innebyggede stavekontrollen sørger du enkelt for at du ikke leverer en CV full av skrivefeil.

Malen er laget og godkjent av mennesker som jobber med rekruttering, og det garanterer at malen hjelper deg med å skape en virkelig god CV som blir lagt merke til.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.