ANNONSE: Slik finner du beste kredittkort

Med et kredittkort har du kreditten tilgjengelig når du trenger den. Det er ikke nødvendig å bruke den, det men du har tryggheten dersom det er behov.

Et stort utvalg av kort

Det er imidlertid flere hundre kredittkort på det norske markedet. Alle har de forskjellige egenskaper, rentesatser, fordelsprogram, gebyrer og ulike vilkår for bruk.

Alt dette gjør det vanskelig å avgjøre hvilket som er det beste kredittkortet. Du må rett og slett se an din egen situasjon og hva du vil bruke kredittkortet mest til.

Her ser vi nærmere på de viktigste faktorene du skal ta i betraktning når du sammenligner kredittkort.

Hva er renten?

På samme måte som når du skal ta opp et lån er det nærliggende å se på renten når du bestiller et kredittkort. Men renten er ikke like viktig her. For varekjøp du foretar med kortet, begynner den nemlig ikke å løpe før fristen til å betale regningen fra kredittkortselskapet er gått ut.

Det betyr at dersom du kun bruker kortet til varekjøp, og ikke kontantuttak, og samtidig betaler ned alt hver måned, beregnes det ikke renter i det hele tatt. Gjennomfører du dette, har det ingen betydning for deg hvilken rente kortet har. Du kan dermed konsentrere deg om andre faktorer.

Hvilke fordeler har kortet?

De aller fleste kort i dag har et eller annet fordelsprogram i tillegg til at det gir kreditt. Det kan være rabatter, cashback eller bonusprogram, oftest rettet mot spesielle varegrupper, eller det kan være inkluderte forsikringer.

Faktisk har de fleste kredittkort en inkludert reise- og avbestillingsforsikring. Den trer i kraft for den enkelte reise forutsatt at minst halvparten av reisen betales med kortet. Den forsikrer også familie eller andre ledsagere dersom deres reise også dekkes med kortet.

Ellers snakker vi gjerne om utpregede drivstoffkort/bensinkort, reisekort og dagligvarekort ut fra hvor fokuset på rabatter og lignende ligger. Noen kort er spesielt knyttet til tjenesteytere eller varekjeder som Coop Mastercard, Shell Mastercard Komplett Mastercard og Bank Norwegian Mastercard med sine bonuspoeng og rabatter.

Andre satser bredere. De gir litt mindre avslag men på flere ting.

Eksklusive kredittkort (VIP-kort) i Norge

Noen kredittkort smykker seg med titler som gullkort, platinumkort, premium kort og ikke minst Black Card. Det behøver ikke alltid å bety noe, men det ligger en forventning om at kortet har høy kredittgrense og litt luksuspregede fordeler. Slike kort har ofte en høy årsavgift.

Med VIP-kort kan du ofte få adgang til loungen på flyplasser, noen ganger uten å måtte betale for det. Dessuten kan de gi bonuspoeng som kan brukes til flyreiser, rabatter på hoteller og leiebiler. I særlige tilfeller har de også inkludert concierge-service.

Velg ut fra dine egne preferanser

Det vil være visse inngangsvilkår for å få et kredittkort. For en del eksklusive kort med høy kredittgrense må du vise til god økonomi for å komme i betraktning.

Ut fra hvilke kredittkort som er tilgjengelige bør du se på eget bruksmønster. Drivstoffrabatt er fint hvis den omfatter de  bensinstasjonene du normalt fyller på. Det samme gjelder kort med tilknytning til dagligvarebransjen.

Hvis du ikke reiser mye, er det ikke så nøye med om du får flypoeng eller loungetilgang. (Reiseforsikringen kan imidlertid komme til nytte hvis du ikke har helårs reiseforsikring i et forsikringsselskap).

Uansett hvilke fordeler du har i kortet, bør kredittkortregningen dekkes fullt ut hver måned. I motsatt fall vil renten spise opp rabatter, avslag og bonuser ganske raskt.

Har du for vane med en utestående kreditt på kortet – ja, da er best med det kortet som gir lavest mulig rente.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.