Sjåfører kjører i farlige vannfeller etter hjulskift

bil ratt speedometer

Overgangen mellom høst og vinter er sesongen for vannplaning. For få tenker på bilens endrede kjøreegenskaper ved skifte til hjul med vinterdekk, mener If.

Mange har byttet fra sommerdekk til vinterdekk allerede, og i ukene framover blir det stadig flere.

– Tiden vi er inne i nå, er utfordrende for sjåførene. Været skifter stadig, og balansegangen er hårfin mellom å være klar for vinter og snøvær og takle regnværsdager med mye vann i veibanen, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Mønster og gummi i vinterdekk er laget for å gi godt grep på snø- og isføre. Sommerdekk har langsgående riller som skal transportere bort vann for å unngå vannplaning.

Les også:  Post og pakker i Nord-Norge forsinket

– Ved overgangen mellom årstidene er det gjerne en tid hvor det er mye regn på høsten. Som sjåfør er det derfor lurt å være oppmerksom på at vinterdekk ikke har de samme egenskapene som sommerdekk ved vann og vanndammer på veien, sier Sigmund Clementz.

Han mener for få tenker på hvilke dekk de faktisk kjører på, og hvordan det endrer grep og bremseegenskaper ved ulike værsituasjoner.

– Har du dette i bakhodet, er det lettere å tilpasse farten og nødvendig bremselengde på vinterdekk når du kjører i piskende regnvær på høsten, sier han.

Les også:  Ny måling: Sterk støtte til forsvaret

Dekktips for vinteren:

  • Fra 1. november og til første mandag etter 2. påskedag må mønsterdybden i dekkene være minst 3 millimeter, etter myndighetenes krav. If anbefaler at du skifter dekk før du har nådd denne mønsterslitasjen. Mønsterdybde måles i hovedrillene i de midterste tre firedeler av slitebanens bredde og rundt dekkets omkrets, bortsett fra der det er plassert slitasjevarslere.
  • Bruk av piggdekk eller kjetting er ikke lov fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober. Det finnes ingen frister når du bruker piggfrie vinterdekk.
  • Uavhengig av mønsterdybde og dekkslitasje: Sjekk gummiens tilstand, da gummiens egenskaper forringes over tid, og dekkene blir stivere, hardere og glattere. Det anbefales at vinterdekk skiftes etter fire til fem sesonger på bilen.
  • Husk å sjekke at dekktrykket er riktig, og pass på å kontrollere og etterskru mutterne etter at du har kjørt 10-12 kilometer.
Les også:  E6 Hemnes åpner tidligst fredag

Kilde: Forsikringsselskapet If

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.