Sensasjon fra Bodø: Ny teknologi skal forbedre gynekologiske undersøkelser!

kilden

En gynekolog og en jordmor ved Nordlandssykehuset i Bodø har fått innovasjonspris for å utvikle nytt medisinsk utstyr, opplyser Kjønnsforskning.

De siste to årene har Hege Hansen og Stine Andreasen jobbet med å utvikle nye produkter til bruk ved fødsler og gynekologiske undersøkelser.

De jobber som henholdsvis jordmor og gynekolog ved Nordlandssykehuset, og gjennom sitt arbeid i klinikken så de behovet for mer moderne utstyr. Blant annet mener de at dagens spekulum, et medisinsk verktøy som brukes til inspeksjon av vagina, trenger en oppdatering.

Les også:  Bodø: Program for 17. mai 2024

‒ Spekulumet vi bruker ble designet i 1850, uten at det har blitt endret i større grad underveis, forteller Hansen.

‒ Det er frustrerende. Utstyret vi har i dag fungerer helt greit, men det er ikke optimalt. Arbeidet med å optimalisere og videreutvikle har vært intensivt, men vi har hatt flere samarbeidspartnere, som har hjulpet oss.

Idéen om å lage nytt utstyr kom til Hansen og Andreasen på en sen nattevakt, og de satte raskt igang arbeidet. Etter å ha kontaktet forskningsavdelingen ved Nordlandssykehuset, gikk veien gjennom Nord innovasjon, som godkjente prosjektet. Dermed begynte de å søke midler, og slo seg sammen med Eggs Design i Trondheim for å utvikle produktene.

Les også:  Wood Hotel Bodø åpnet dørene med fullbooket restaurant og hotell

Også institusjoner som Kunnskapsparken i Bodø og Norges forskningsråd har bidratt til arbeidet, og Innovasjon Norge har hjulpet med å avklare produktene for markedet.

‒ Et viktig spørsmål har vært hva som er mulig, og hvordan vi eventuelt kan gjøre det umulige mulig, sier Hansen.

Med utgangspunkt i den første ideen, har de nå designet tre nye produkter: et forhåndsfylt ballongkateter, et selvholdende spekulum og en simulator for vaginale gynekologiske undersøkelser.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.