Konflikter knyttet til bruktbilkjøp har tronet øverst på klagestatistikken hos Forbrukerrådet i en årrekke og andelen salg som ender med tvistesak øker.
Som regel fokuseres det på en uheldig kjøper, men statistikken viser at det slett ikke er risikofritt å selge bruktbil. Her får du som skal selge bruktbilen gode råd.
Mange som selger bilen privat til en annen privatperson er ikke klar over at kjøper har to års klageadgang. De får seg dermed en ubehagelig overraskelse når et krav dumper inn.
Salg fra privatperson til privatperson har størst konfliktpotensial, viser tall fra Forbrukerrådet sitt Bruktbilbarometer. I 2018 ble det behandlet 210 tvistesaker om bruktbiler solgt mellom privatpersoner i det domstolsliknende forvaltningsorganet Forbrukerklageutvalget. (Når bilselgere ikke kommer til enighet i megling i regi av Forbrukerrådet kan tvistesaken gå videre til Forbrukerklageutvalget).
– Avgjørelser fra Forbrukerklageutvalget viser at kjøper fikk helt eller delvis medhold i 57 % av sakene. I de resterende 43 % ble selger frifunnet, opplyser juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
I et marked vil det alltid finnes dem som er uærlige. Men Forbrukerrådets Bruktbilbarometer slår fast at det ikke nødvendigvis er uærlige selgere som fører til krav fra kjøper. Det er nemlig slik at kjøpers forventninger til bilen ikke reduseres selv om bilen er både eldre og selges til lav pris. Forbrukerrådet understreker derfor betydningen av at selger får bilen testes og at resultatet dokumenteres skriftlig i en tilstandsrapport.
Bruktbilbarometere peker på flere årsaker til at kjøper klager:
- Privatselgeren har ikke det komplette bildet av bilens stand. Noe som særlig er sannsynlig når bilen er gammel.
- Fordi den forventede salgsprisen i utgangspunktet er lav for eldre bruktbiler, oppfatter nok mange privatselgere en tilstandsrapport som en kostbar investering.
- En selger som krever overpris, vil bruke lang tid på å få solgt bilen, og risikerer at den høye prisen drar med seg urealistisk høye forventninger hos kjøper – noe som i neste omgang kan føre til konflikt.
- Det motsatte skjer ikke i tilsvarende grad. Forventningene øker med høy pris og lav kjørelengde, men faller ikke like mye der bilen har gått langt og koster mindre. På den måten blir gamle og billige biler overrepresentert i tvistene som blir meglet hos Forbrukerrådet.
– Dokumentasjonen i form av tilstandsrapport og kontrakt beskytter begge parter. Å tro at man sparer inn ved ikke å ta disse utgiftene ved et salg er risikosport, påpeker juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
Han understreker at en tilstandsrapport gir begge parter en gjensidig forståelse av bilens tilstand.
Et kjennetegn ved tvistesaker som gjelder eldre biler, er at kjøper krever over halvparten av beløpet tilbake eller at kjøpet heves. (Forbrukerrådets bruktbilbarometer 2019). Selgere av bruktbiler løper i mange tilfelle en risiko de er seg lite bevisste.
Bruktbilbarometeret viser tydelig at både selger og kjøper ønsker en smertefri prosess.
Vil du som selger unngå fremtidige krav og diskusjoner kan alternativer til salg til privatperson være en bedre løsning. I dag finnes det effektive digitale salgsløsninger som raskt gir deg oversikt over hva forhandlere er villige til å betale.
– Nettbil har ikke sitt utspring fra bilbransjen, men fra teknologi. Vår innfallsvinkel har vært å bruke teknologi for å modernisere, trygge og forenkle bruktbilmarkedet. Selger slipper å ringe eller kjøre rundt til forhandlere, men kan på få minutter få oversikt over hva bilen er verdt, sier gründer og daglig leder Anders Espelund i Nettbil.
Nettbil er en digital markedsplass for bruktbiler knyttet opp mot ca 1000 bilforhandlere over hele Norge. Her får du en kjapp tilbakemelding på hva forhandlere kan være villige til å gi for akkurat din bil. Velger du å selge bilen sørger Nettbil for tilstandsrapport og kontrakt. Akseptere du tilbudet som gis på din bil, kan du gjøre det vel vitende om at ansvaret også er overført med signeringen av kontrakt. Dessuten garanterer Nettbil for et sikkert oppgjør.