Sankthans, grillmat og god vin – en uslåelig kombinasjon

vin bål alkohol

Sankthansaften er en festdag uten like, med bål som strekker seg flere meter opp i været og vakre blomsterkranser som pryder hodene til lattermilde og festglade deltagere. Grillen tennes og aromaen av alskens lekkerheter sprer seg i luften og blander seg med duften av bål, sjø og sommer.

Dette er en kveld som krever god vin som virkelig omfavner kveldens særpreg og gemytt, og som går godt i lag med grillmat, latter og lek. Det skal vi hjelpe deg med her.

Tradisjoner
Sankthans er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes’ fødsel 24. juni. Det er i midlertidig ikke denne dagen de fleste av oss feirer i dag. Vi feirer Sankthansaften – en folkelig midsommerfest som markerer at solen snur. Sankthansaften feires kvelden 23.juni, og er virkelig en dag for hopp og sprell! Store bål tennes langs hele kysten til glede for store og små – eller som beskyttelse mot onde krefter, skal vi tro våre forfedre.

Den dag i dag tennes bålene både for tradisjons tro, stemning og fest. St. Hansaften er kvelden for deg som virkelig vil utforske gammel overtro og spennende sagn. Det er ikke hver dag du kan danse barbeint rundt et bål til langt på natt uten å få skeptiske blikk, eller sove med syv slag urter under puten for å finne ut hvem du en dag skal gifte deg med.

Grillsesongen i gang for fullt
For de mest engasjerte begynte kanskje grillsesongen allerede i mars, men det er i sommermånedene grillen virkelig får kjørt seg landet over. Det er noe med lukten av en grill i full sving og mat med et lett røyket preg som passer som hånd i hanske med blå himmel og sol. Å grille er noe alle får til med litt trening, og det er enkel og tidseffektiv måte å lage mat til mange mennesker. I tillegg går du ikke glipp av det fine været når matlagingen foregår ute!

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringa med "luftpenger" til landbruket

Sankthans er en feiring som gjerne foregår ved sjøen, og da er grillmat helt perfekt. Uansett om du velger å grille pølser, koteletter, entrecôte eller fisk vil det bidra til god stemning under feiringen. Samtidig blir det ingen ordentlig fest uten drikke som komplimenterer det du spiser. En vin som passer godt til svinekoteletter samsvarer dessverre ikke like godt til makrell. Bruk derfor litt tid på å finne riktig drikke – om vinen ikke er beregnet for maten du spiser kan den i verstefall ødelegge hele måltidet.

Vinen du serverer til storfe
Til rødt kjøtt er en rødvin det naturlige valget. Her er det viktig at rødvinen du velger er beregnet for mat med intens smak og mye fett. Etter en tur på grillen vil kjøttstykket få det karakteristiske røykpreget og en karamellisert skorpe som krever en vin som er litt kraftig. I tillegg benytter mange seg av marinader og sterke krydder. Her bør du være litt forsiktig – mye krydder og sukker kan gi vinen en bitter og sur smak. Lag derfor gjerne din egen marinade slik at du har kontroll over innholdet.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

Med hensyn til dette vil en rødvin med mye sødme og en saftig fruktkarakter være et godt valg. Rødvin fra Cecilia Beretta passer svært godt til grillede retter, særlig i kombinasjon med storfe. Cecilia Beretta Picaie har aromaer av tørkede bær, sjokolade, vanilje og kanel, Cecilia Beretta Ripasso er en fyldig, konsentrert og fruktig vin med god syre og Cecilia Beretta Amarone er svært intens og kompleks rødvin med aromaer av kirsebær og tørket frukt.

For deg som foretrekker lyst kjøtt
Med mindre fettinnhold vil det ikke være like stort behov for kraftige og komplekse rødviner, selv om de fortsatt må kunne hanskes med både marinader og røyksmak. Kylling, svin og kalv passer alle godt til en vin med en sval og frisk fruktkarakter. Faustino BIB er en passende følgesvenn til flere grillede retter på grunn av dens svale, komplekse og balanserte natur.

Den er laget på den klassiske spanske kvalitetsdruen Tempranillo og har et preg av røde bær, tørket frukt og blomster, samt en fast og fin ettersmak med god lengde.

Med pølse og hamburger på menyen
Noen ganger vil man gjerne ha det enkelt, særlig om man er mange eller ikke har et kjøkken å tilberede maten på. Selv om en rødvin som passer til pølse kanskje ikke er det første man tenker på å spørre de ansatte på Vinmonopolet om, finnes det god rødvin som sammen med pølse utgjør et herremåltid.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Signature Series Luigi Oddero DOC Piemonte har en god intensitet og presis aroma av kirsebær, plomme og rose. Den er frisk og fast, og passer med det svært godt til både pølse og hamburger og alt tilbehør som hører med.

Rett fra havet og over på grillen
Fersk fisk, som for noen timer siden svømte mellom tang og tare på havets bunn og nå ligger klare for å slenges på grillen, er helt i tråd med sommer og grill. Noe lettere enn dyr som lever på land, både når det gjelder smak og tilhørende tilbehør, gjør at fisk stiller andre krav til drikken som serveres til.

Her er det hvitvin som briljerer. Den bør ha god syrestruktur og fruktkonsentrasjon, samt være frisk og fersk i smaken. Cecilia Beretta Soave Classico er en delikat og balansert hvitvin med smak av modne epler og underliggende florale toner som passer svært godt til fiskeretter.

Ønsker du en variant med noe mer bobler er Cecilia Beretta Prosecco Superiore Brut en aromatisk, frisk og fruktig musserende som går godt med lette fiskeretter. Det finnes nesten ingen grenser for når en god musserende kan serveres! Denne passer også svært godt til lyst kjøtt om naboen byr på et glass til kyllingfileten din.

Ha en flott Sankthansfeiring!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.