Samenes nasjonaldag feires med bidos: Visste du dette om viddas eksklusive råvare?

rein vinter

Førstkommende søndag 6. februar feirer vi samenes nasjonaldag for 29. år på rad. Nasjonaldagen feires både i Norge, Finland, Sverige og Russland, og mange spiser den tradisjonsrike festmaten bidos, der reinsdyrkjøtt er det naturlige midtpunktet.

Men hva vet du egentlig om viddas eksklusive råvare?

Reinsdyrene bruker hele sommeren og høsten på å spise alt fra reinlav og sopp til blader, urter, gress og gressrøtter til tang og tare. Ifølge Finnmark Rein (Europas største produsent av reinsdyrkjøtt), vil det reinen spiser faktisk påvirke smaken. 

Dette er ikke det eneste fakta om reinsdyrkjøtt som kanskje vil overraske mange. – Selv om vi er et av svært få land i verden der det er mulig å kjøpe reinsdyrkjøtt, spiser vi i gjennomsnitt bare 330 gram hver i løpet av et år, forteller Are Smuk Figved, administrerende direktør i Finnmark Rein. Forskere mener vi gjerne kunne spise mye mer – for dette er noe av det sunneste du kan velge å ha på tallerkenen.

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

Seks fakta om reinsdyrkjøtt:

  1. Smaken påvirkes av reinsdyrets kosthold
  2. Magert som kylling
  3. Rikt på omega-3 som fisk
  4. Brukes på 3-stjerners Michelin-restauranter
  5. Enkelt å lage
  6. Kan kjøpes ferskt i butikk om høsten

Siden reinsdyrene bruker det meste av livet på å streife over Finnmarksvidda mens de spiser ekstremt sunt, blir kjøttet også svært magert. I sammenligning med rødt kjøtt fra husholdningsdyr er reinsdyrkjøtt noe av det magreste du kan spise – helt på linje med kylling.

Les også:  Valentines day: Nå kan du få hjerte-pizza hos Olivia i Bodø

De fleste vet at det er sunt å spise fisk, spesielt fordi den inneholder viktige flerumettede omega-3-fettsyrer som kan være med på å forebygge sykdom. Forskning har vist at reinsdyrkjøtt faktisk inneholder omtrent like mye omega-3 hvit fisk og skalldyr. – Og det smaker langt bedre enn tran! sier Smuk Figved.

Enkle regler for reinsdyrkjøtt:

  • Ikke overstek – magert kjøtt kan bli tørt, bruk steketermometer
  • Perfekt kjernetemperatur er mellom 62 og 65 grader
  • La større stykker hvile i 20 minutter og du får nydelig, saftig kjøtt
  • Smør, urter, hvitløk og sopp er enkle men perfekte partnere til reinsdyrkjøtt

Reinsdyrkjøtt vurderes med rette som en eksklusiv matvare, og Finnmark Rein leverer da også kjøtt til Maemo i Oslo og Noma i København – begge restaurantene har tre Michelin-stjerner. Men det betyr ikke at det er vanskelig å tilberede, tvert om. Med enkle tommelfingerregler får du perfekt resultat hver gang. Og reinsdyrkjøtt taler for seg selv – du behøver ikke komplisert tilbehør. 

Les også:  Snusens skiftende landskap i Norge

Reindrift er bærekraftig kjøttproduksjon uten inngrep i naturen, som også opprettholder samisk kultur og tradisjon, forteller Are Smuk Figved. Dyrene ferdes vilt over Finnmarksvidda og beiter i områder der jordbruk ikke er mulig. Erfarne reineiere behandler dyrene med respekt, og passer på at de har tilgang til de beste beiteområdene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.