Den norske fruktsesongen er i gang for fullt, og det ser ut til å bli den beste vi har hatt på flere år. Det er mye godt i vente for det norske folk.
Morellsesongen er allerede godt i gang. I år er de også ekstra store og søte.
– Det er en rekordstor produksjon med 700 tonn, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) og henviser til Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) sin fruktprognose for høsten.
– Så her skal det være nok til alle som ønsker å nyte moreller, sier hun og minner om at sesongen for moreller er kort.
Det er alltid en viss spenning for hvordan den norske plommesesongen vil bli. I år ser det derimot ut som vi er heldig. De første plommene høstes snart. Det er spådd dobbelt så mye plommer i år enn hva fjorårets avling gav, viser ferske tall fra høstprognosen fra GPS. Det varme været i juni kan også gjøre at frukten blir ekstra smakfull denne sesongen.
– Slik det ser ut nå kan det bli den beste sesongen for frukt på mer enn 10 år, og en kraftig oppgang fra i fjor. Hovedsesongen for norske epler kommer i september, men tidligeplene har allerede blitt høstet. Det lover godt for norske epler med store og fine kart. Den norske pæresesongen ser også ut til å bli den beste på lenge, forteller ernæringsrådgiveren som sier det er forventet over 550 tonn.
Sagen påpeker at det nå er tid for å fråtse i frukt med den beste samvittighet.
– Vi vet allerede fra undersøkelser at fruktkonsumet i Norge går ned, det er derfor greit med nok en påminnelse om at det er mange gode grunner for å kose seg med den deilige norske frukten som vi nå har i sesong (1). All frukt er sunt og næringsrikt, og inneholder mye fiber, noe som gjør at frukten metter godt. Nå som vi går mot skolestart er det perfekt å putte norske godsaker i matpakken avslutter hun.