Per Sandberg ønsker fortgang i Indonesia-forhandlinger

indonesia

Fiskeriminister Per Sandberg håper på fremdrift i frihandelsforhandlingene med Indonesia. Onsdag møtte han indonesiske myndigheter i Jakarta.

Fiskeriministeren hadde i går politiske samtaler i Jakarta. Et viktig tema for møtene var forhandlingene om en frihandelsavtale. Norge og de andre EFTA-landene har forhandlet med Indonesia siden 2011.

– Handel med asiatiske land blir stadig viktigere for norske bedrifter, og når man ser på situasjonen i internasjonal handel så hadde det vært et godt signal å sende fra Indonesia og Efta at man får i stand en avtale. Indonesia er verdens fjerde mest folkerike land, og verdens nest største oppdrettsnasjon. Med en voksende middelklasse kan landet bli et viktig marked for norsk næringsliv, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Les også:  Varsler kontroll av vinterfiske i Nordland

Indonesia er en viktig handelspartner for Norge. I fjor eksporterte vi varer for 1,2 milliarder kroner til Indonesia. Fastlandseksporten har økt med over 100 prosent de siste ti årene. Sjømat er viktig, og i 2017 eksporterte norske sjømatbedrifter for 250 millioner kroner til landet. En handelsavtale vil blant annet tilrettelegge for økt eksport av sjømat, kunstgjødsel, maskiner og energirelaterte tjenester.

– Toll på sjømat og industrivarer er blant punktene som gjenstår, men vi håper å komme i mål innen sommeren. Det er et betydelig uforløst potensial for norske eksportnæringer i Indonesia, sier Sandberg.

Les også:  Varsler kontroll av vinterfiske i Nordland

Norge har i dag fire frihandelsavtaler i Asia, samtlige gjennom EFTA. Avtalene er med Singapore, Sør-Korea, Hongkong og Filippinene. I tillegg til Indonesia er det pågående forhandlinger med Malaysia, Vietnam og India. Norge har også bilaterale forhandlinger med Kina.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.