Påskeferie: NAF advarer mot løse gjenstander i bilen

naf

Et lite nettbrett eller andre små gjenstander kan bli livsfarlige prosjektiler om de ligger løst. NAF anbefaler påskebilistene å sikre lasten – og om å være spesielt oppmerksom på de små harde tingene.

Selv små og tilsynelatende lette gjenstander er farlige om man må bremse hardt eller om man er uheldig og havner i en kollisjon. Disse er lette å glemme og mange tenker ikke over at et nettbrett, en mobiltelefon eller en bok kan gjøre stor skade. Et nettbrett, som veier under en kilo, får en kraft på hele 24 kilo ved en bråstopp i 50 kilometer i timen. Økes farten til 70 kilometer i timen blir kraften 36 kilo. I 100 kilometer i timen vil nettbrettet få en kraft på 96 kilo.

– Skal noen bruke nettbrett eller mobiltelefon under kjøreturen er det lurt å feste disse til egnede stativer samtidig som man sørger for at småting legges i hanskerommet eller andre trygge plasser, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF 

Les også:  Norges mest populære bryllupskirke ligger på Gran Canaria

Sikre lasten – og pass på at den ikke hindrer sikten
NAFs pakkeråd før påsken er å legge de tunge tingene lavt og så langt frem mot seteryggen i bagasjerommet som mulig. Deretter følger du på med lettere og lettere bagasje. Til slutt sikrer du dethele med spennbånd eller bagasjenett slik at bagasjen ikke kan forskyve seg eller komme flygende.  

– Dette har både med sikkerhet og med bilens kjøreegenskaper å gjøre. Legger du tunge ting på toppen eller helt bakerst i bagasjerommet forskyver du bilens tyngdepunkt. Det vil føre til at bilen får andre og dårligere kjøreegenskaper, sier Jan Harry Svendsen. 

– Ikke bruk skiboksen som ekstra bagasjerom
– Lange gjenstander, som ski og staver, kan du godt legge i skiboksen om man fester dem godt. Ta også en ekstra sjekk av skistativet og festene til skiboksen så du vet at det er montert riktig og ikke kan falle av eller forskyve seg. Pass også på at du ikke laster mer på taket enn hva bilen er godkjent for, forklarer Svendsen 

Les også:  Bodø Bilutleie feirer 50 år: – Nærmest vokst opp i selskapet

NAF advarer mot å bruke skiboksen som et ekstra bagasjerom.  

– Det kan være fristende å utnytte plassen i skiboksen maksimalt, men i en skiboks skal du bare frakte lette gjenstander. En skiboks er ikke konstruert for å kunne frakte tunge gjenstander, og den ekstra vekten på taket gjør bilen mer ustabil, sier NAF-rådgiveren.

Hund trives best i bur
Kjæledyr trives best i bur eller i godkjent hundesele når de er i bilen. Er dyret løst kan det distrahere sjåføren, eller det kan skades om du plutselig må bremse.  

– Pass på å stoppe slik at også hunden eller kjæledyret får en pause. Benytt anledningen til å rusle deg en liten tur. Da blir både du og kjæledyret opplagte og klar for nye kilometer, sier Svendsen.

Her er NAFs fem pakkeråd: 

  1. Legg tung last så lavt og langt frem som mulig. Pass på at du ikke hindrer sikten bakover når du pakker. 
  2. Husk på å sikre lasten godt. Bruk stropper eller lastenett som du fester til forankringspunktene i bagasjerommet. Har du bagasje inne i bilen kan den sikres med bilens bilbelter. 
  3. Legg små gjenstander i hanskerommet eller andre sikre steder. Fest nettbrett og telefoner slik at de ikke ligger løst. Ikke legg løse gjenstander på toppen av annen bagasje eller løst inne i bilen. 
  4. I takboksen skal du kun ha lette gjenstander – pass på at du ikke overskrider maksimalvekten for taklast. Hva den er finner du i vognkortet eller i bilens instruksjonsbok. Ikke glem å ta med vekten av skistativ og takboks. 
  5. Dyr fraktes best i bur – eller i en sele som er laget for sikring av dyr i bil. Ikke la kjæledyr gå løst i bilen. 
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.