Nyttårsrakettene preger Nordnets private investorer

fond valuta

Desember måned har vært en svært sterk måned på verdens børser. Oslo Børs har vært preget av store kurssvingninger i årets nyttårsraketter, samt et underliggende positivt sentiment fra USA. Allikevel nettoselger Nordnets private investorer i stort monn.

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 10,7 milliarder kroner i desember og netto ble det solgt for 107 millioner kroner. Telenor troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på nesten 60 millioner. Nel topper salgslisten, med et nettosalg på 67 millioner kroner. 

– Vi har lagt bak oss en fantastisk måned på verdens børser med stadige toppnoteringer. Selv om Oslo Børs er noe bak de store amerikanske indeksene, har høsten vært fantastisk. Hele 6 prosent av årets avkastning kommer fra årets tre siste måneder.
 

Les også:  Rentekutt: Rekordtrafikk for Landkreditt Bank

– Dette har vært en uvanlig sterk høst, forteller Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet. 

Samtidig vekter Nordnets private investorer seg ned i aksjemarkedet og kjøper en defensiv aksje som Telenor. 

– Telenor er av mange ansett som en obligasjon. Selskapet har liten eller ingen vekst, men er flinke til å kutte kostnader. I tillegg betaler de et utbytte på mellom 4-5 prosent. I sum tror jeg kundene foretrekker en slik aksje hvis man begynner å få høydeskrekk på børsen, fortsetter Johannesen. 

Børsmåneden desember var øvrig preget at et meget positivt sentiment, drevet fra USA. Med stadig nye toppnoteringer i det amerikanske markedet, har dette drevet Oslo Børs opp hele 2,8 prosent i desember. Cocktailen med en løsning i handelskrigens første fase, i tillegg til stigende råvarepriser har sørget for en god måned. Den viktigste årsaken til Oslo Børs oppgang har vært oljeprisen, som er opp over 7 prosent. Dette er grunnet et positivt OPEC møte, der ytterligere kutt i oljeprisen ble vedtatt. 

Les også:  LESERINNLEGG: Norsk bistand gir ikke verdens fattige økt velstand

Nordnets kunder har i desember kjøpt aksjer på begge sider av risikoskalaen. I den nedre enden er Telenor, mens i andre enden er selskaper som Norwegian og Frontline. På salgssiden blinker Nel seg igjen ut som en soleklar kandidat.

– I tillegg til Telenor, er Frontline en av de mest kjøpte aksjene i desember. Selv om selskapet har doblet seg i verdi, tror flere at det er mer å gå på. Jeg tror markedet ble meget positivt overrasket når CEO Robert Hvide Macleod kjøpte aksjer for over 20 millioner kroner.

Les også:  Rentekutt: Rekordtrafikk for Landkreditt Bank

– Når man ser innsidekjøp av denne størrelsen tyder det på at de som sitter tettest på selskapet har troen på fremtiden, det er et meget attraktivt signal, kontrer investeringsøkonomen. 

På salgstoppen troner NEL, DNB og Scatec Solar de mest solgte aksjene i desember måned. 

– Etter at det kom frem at DNB ble brukt som et ledd i en hvitvaskingssak for et stort sjømatselskap falt aksjen kraftig. Frykten for at DNB skal lide samme skjebne som Danske Bank og de andre nordiske bankene har ført til at flere store institusjoner, fond og private sparere har solgt seg kraftig ned i DNB, avslutter Mads Johannesen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.