Folk bosatt i Nord-Norge er mest bekymret for renteøkning i landet. – Svært overraskende, sier økonom.
For andre gang på et halvt år setter Norges Bank opp styringsrenten. I den forbindelse har Respons Analyse på oppdrag av anbudstjenesten Lån.no utført en spørreundersøkelse som tar for seg hvor bekymret nordmenn er for de fremtidige renteøkningene.
Den generelle tendensen blant befolkningen er at bekymringen er liten til moderat. 35 prosent av de spurte svarer at de ikke er bekymret i det hele tatt, mens 53 prosent er litt bekymret. Kun 12 prosent er ganske eller veldig bekymret.
– Dette betyr en av to ting: Enten at nordmenn flest fremdeles har en god del å gå på når det kommer til rentenivået, eller at det ikke helt har sunket inn at rentenivået vi har hatt de siste årene er veldig langt under den historiske normalen, sier økonom og fagansvarlig i Lån.no, Gulbrand Øverbye.
Sannheten ligger trolig et sted midt i mellom, fortsetter Øverbye.
Den positive stemningen går imidlertid ikke igjen over hele landet. I de nordligste fylkene viser undersøkelsen at folk er mer bekymret.
– I utgangspunktet skulle man tro at det var Sørvestlandet som burde skille seg ut, siden oljekrisen traff så hardt her. Der hersker imidlertid optimisme snarere enn pessimisme, sier Øverbye, og viser til den samme undersøkelsen.
Mens landsgjennomsnittet ligger på 35 prosent, svarer bare 22 prosent av de spurte fra Nord-Norge at de ikke i det hele tatt er bekymret for at renten skal stige. 61 prosent svarer at de er litt bekymret, mens 17 prosent svarer at de er enten ganske eller veldig bekymret – også dette over landsgjennomsnittet.
– Vi er overrasket over at Nord-Norge skiller seg så markant ut fra resten av landet. Noe veldig klar grunn til at akkurat denne landsdelen skal skille seg ut klarer vi ikke umiddelbart å se, sier Øverbye i Lån.no.
Uansett om man føler at man kan tåle en renteøkning eller ikke, anbefaler Øverbye alle om å hente inn tilbud på lån fra flere banker.
– Mange kan nulle ut både en og to renteøkninger bare ved å bytte bank eller ved å forhandle med banken om bedre rentebetingelser, sier han.