Ny NAF-test: trafikkfarlige moteklær med refleks

refleks

Det finnes en økende andel moteprodukter med refleks på markedet, men flere av produktene holder ikke det de lover, viser en test fra NAF.

Refleksvesten er ikke nødvendigvis førstevalget når folk skal ut på handletur eller i selskap, men hva er da alternativet for å synes i høstmørket?

NAF har testet moteprodukter og tilbehør med innebygget refleks som er ment for hverdagsbruk. I alt ble 14 produkter testet, blant annet trendskjerf med innesydd refleks, design-buttons som matcher kåpen, hjemmestrikket pannebånd, paraplyer og handlenett. I tillegg er et knippe tradisjonelle refleksvester testet på nytt.

Les også:  VIDEO: Gjennomslag i løsmassetunnelen på Helgeland

– Andelen som bruker refleks øker, og det er positivt. Vi vet at barn og mosjonister er flinke til å bruke refleks, men i hverdagen lar voksne refleksen ligge hjemme. Vi forventer ikke at de går i refleksvest på byen, men de burde bruke noe slik at de synes, sier Morten Fransrud, NAF Trafikktrening.

Mens de tradisjonelle refleksproduktene som vester, bånd og brikker må følge CE-standarder, trenger ikke moteprodukter det. Derfor er det vanskeligere som forbruker å vite om produktet har noe effekt eller ikke.

Les også:  Frykter for trafikksikkerheten etter snørik vinter

Fransrud mener det er problematisk at moteprodukter som merkes med «refleks» har liten eller ingen refleksevne.

– Moteprodukter kan gi en falsk trygghet, det ser vi i denne testen. Det er direkte trafikkfarlig at det selges noe som lover synlighet, som ikke gir det. Det er å lure kunden og i verste fall ta liv av folk. Skal man kalle noe «refleks» burde det virke, sier Fransrud.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.