Ny bok: Skijentene – Best i verden

skijentene

Hvorfor husker vi at Oddvar Brå brakk staven i 1982, men ikke at Berit Aunli gjorde det i 1985? Brås stavbrekk endte med en delt gullmedalje, Aunlis med en skuffende sølvmedalje.

Men begge stavbrekkene skjedde i en VM-stafett, og begge var dramatiske. Det sto om VM-gull både i 1982 og 1985, men det er bare den ene episoden som har en plass i vår kollektive hukommelse.

Hanna Norberg er aktuell med den nye boken Skijentene. Best i verden. I Nordbergs nye bok møter vi de mest fremtredende skijentene gjennom de siste tiårene, helt fra de første kvinnene konkurrerte på ski til Marit Bjørgen ble verdens mestvinnende vinterolympier.

Les også:  Skilegenden Anette Bøe kommer til Kobberløpet i Sulitjelma

Med egne ord forteller Ingrid Wigernæs, Berit Aunli, Anette Bøe, Trude Dybendahl, Kristin Størmer Steira og Maiken Caspersen Falla om både oppturer og nedturer i skisporet. Vi får høre om triumfer og seire, men også om motstand og motgang.

Nordberg kan fortelle at å skrive en bok om de norske langrennsjentene var en øvelse i å scrolle gjennom resultatlister for herrene. Når mesterskap skal oppsummeres eller langrennshistorien skal fortelles, er det nesten uten unntak gutta som nevnes først, både på nettsider og i aviser og bøker. Hvor mange gull de har tatt, hvilke plasseringer de fikk, hvor mye de har vunnet – og ikke vunnet. Det er gutta som fikk verdenscup først, det er gutta som konkurrerte på glassfiberski først, og det er gutta som gikk fellesstart først.

Les også:  Skiskyting: Dommen mot Anders Besseberg anket å stedet

Historien om de første kvinnene
I løpet av de siste 50 årene har det skjedd mye i langrennssporten. Nordbergs bok gir ingen fullstendig oversikt over alt som har skjedd, men den forteller historien om de første kvinnene som våget å konkurrere i store, internasjonale skirenn.

«Skijentene. Best i verden» forteller om de som spente på seg skiene og brøytet løype, slik at også kvinnene etter hvert fikk godt feste i langrennssporten. Fortellingen om det norske ski-landslaget som ble best i verden, er ikke bare en historie om svette, glipptak og tårer. Det er også en historie om kvinnelige pionerer.

Les også:  Johannes Høsflot Klæbo tilbake på landslaget

På 1950-tallet var ikke langrenn en frøkensport, men en sport for menn. Kvinner skulle da ikke svette! Men ikke alle lot se stoppe.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.