I dag er det premiere på «Gåten Orderud» på NRK. I TV-serien vises videoopptak fra lagmannsretten som aldri før er vist. Det journalistiske arbeidet med saken fortsetter på nrk.no og i podkast.
I seks deler ser TV-dokumentarserien «Gåten Orderud» på saken med nye øyne, og stiller også spørsmål ved hvordan fire personer kunne bli dømt for medvirkning til trippeldrap når vi ikke vet hvem som utførte drapene. Vi følger krimjournalist Øystein Millis forsøk på å finne nye svar i saken.
Unikt materiale fra lagmannsretten
I slutten av første episode blir det kjent at NRK og Monster har fått tilgang til opptak som ble gjort under ankesaken i lagmannsretten. Opptakene fra Eidsivating lagmannsrett er unikt historisk materiale fra en av landets mest omtalte og alvorlige straffesaker, og er aldri før vist på TV.
Opptakene fra Lagmannsretten ble utlånt fra Domstolen etter at den hadde forelagt forespørselen fra Øystein Milli for sakens aktører. De hadde ikke innvendinger. Forutsetningen er at bruk av materialet fortas i henhold til norsk lov og god presseskikk.
«Gåten Orderud» inneholder også Kripos’ egne opptak fra åstedet. Dette er unike bilder med historisk verdi, og er med på å belyse en av de mest omtalte og uløste drapssakene i Norge på en måte vi aldri tidligere har sett.
Grundig og nøktern gjennomgang
NRK velger å gå grundig inn i Orderud-saken nesten 20 år etter for å se om det er mulig å få fram nye opplysninger i saken ved å gå gjennom etterforskningsmaterialet på nytt.
I en kommentar på NRK Ytring som ble publisert søndag utdyper NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk en del av de vurderingene som er gjort i forbindelse med arbeidet.
– Det er neppe mulig å unngå at en slik dokumentarserie vil oppleves som en belastning for noen av dem som er direkte berørt av en tragisk drapssak. Men vi håper at «Gåten Orderud» mest av alt vil framstå som en grundig og nøktern gjennomgang av fakta og teorier om en av de mest omtalte drapssakene i nyere norsk historie, og at gjennomgangen kanskje kan bidra til å kaste nytt lys over noen av de ubesvarte spørsmålene i saken, skriver han.
På nettsiden www.nrk.no/orderud samles den journalistiske oppfølgingen av Orderud-saken i forbindelse med TV-serien.
Selve dokumentarserien lages av Monster for NRK. Samtidig har VG og NRK inngått en nyskapende avtale om å samarbeide om produksjon og publisering av annet innhold knyttet til Orderud-saken. Målet er å gi publikum et best mulig innhold fra Orderud-saken.
Podkast ser nærmere på familiene
Mandag 5. november publiserer NRK de to første episodene i en ny podkast om Orderud-saken: «Familiene på Orderud». Den ser enda nærmere på de syv menneskene som står i sentrum i saken, tre drepte og fire dømte.
Gjennom opptakene fra rettssalen og møter med de dømtes og de dreptes aller nærmeste, tegnes et bilde av hvem de var. Podkasten i seks episoder er i likhet med TV-serien produsert av Monster for NRK.