Nornickel skal overvåke permafrosten

nornickel

Russiske Norilsk Nickel, en ledende global nikkel- og palladiumprodusent, planlegger å fullføre hoveddelen av arbeidet med å rydde opp i konsekvensene av drivstoffutslippet i Nord-Russland før vinteren og planlegger å gjennomføre et eget system for overvåking av permafrost, bygninger og strukturer, opplyste selskapet torsdag.

Det ble erklært en unntakstilstand i Norilsk som følge av tining av permafrost. Flere tonn diesel ble lekket ut fra drivstofftanken på TPP til Norilsk Energy Company og lekket ut i naboelven 29. mai.

Les også:  LESERINNLEGG: Ordføreropprør mot regjeringens elbiltvang

– Et moderne system for overvåking av permafrostjord, utstyrt med avanserte diagnostiske metoder, blir laget. Fristen er 2021, heter det i en presentasjon av Norilsk Nickel.

Selskapet og akuttspesialister samler inn forurenset jord og drivstoff fra lokale elver, og president Vladimir Putin har sagt at omfanget av oppryddingsoperasjonen er enestående for Russland. I følge Nornickels anslag er over 90% av sølt drivstoff allerede samlet inn og fjernet så langt.

Les også:  LESERINNLEGG: Besøksbidrag til glede for turister og lokalbefolkning

– I flere år har Nornickel jobbet med å redusere miljøpåvirkningen. I dag står vi overfor større utfordringer som er viktige for alle rundt om i verden – klimaendringer og dens innvirkning på den arktiske regionen og vår virksomhet, sier Gareth Penny, styreleder i Nornickel, i en uttalelse.

Nylig publiserte en gruppe forskere en studie i Nature Magazine som uttalte at overflatedegradering av permafrost kan utgjøre en alvorlig trussel mot bruken av naturressurser og bærekraftig utvikling av arktiske samfunn.

Les også:  John Kerry møtte Gahr Støre: - Norge avgjørende for å kutte vanskelige utslipp

Nedbrytning av permafrost er allerede assosiert med skade på infrastruktur og negative virkninger på økosystemene i Arktis. Følgelig kan det forventes en skadelig effekt på ingeniørstrukturer, samfunnsøkonomiske aktiviteter og naturlige systemer i hele permafrostregionen under klimauppvarming, spesielt i områder med høy risiko og med store by- og industrisentre.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.