Nesten 4000 busspassasjerer kontrollert for belte i buss

passasjer

3778 busspassasjerer ble kontrollert da Statens vegvesen gjennomførte landsdekkende kontroller av beltebruk i buss uken før påske. Vi er veldig glade for å kunne påvirke gjennom vår mulighet til å drive kontrollaktivitet.

– Vi ønsker at flere tar med seg vanen fra bilen inn i bussen uansett distanse. Enhver økning av beltebruken ut over dagens nivå vil være positivt både på kort og lang sikt, sier Prosjektleder Ingvild Ryengen-Bjerke i Statens vegvesen.

Totalt var det 3778 som ble kontrollert i hele landet. Av disse var det 174 passasjerer som satt uten belte, men heldigvis ingen sjåfører som ikke hadde belte. Flest kontroller ble gjennomført i Viken fylke med 983, etterfulgt av Agder fylke med 657 og deretter Trøndelag med 520.

Les også:  80 000 flere har rask internettilgang i Norge

– Fester du beltet på deg selv, bidrar du også til økt sikkerhet for de andre på bussen! Dersom det skjer en ulykke er det av stor betydning om du har på deg belte eller ikke – både for deg og dine medpassasjerer. Belte i buss bidrar til at du holdes på plass i setet ditt, og dermed utgjør du også en mindre risiko for de andre på bussen, sier Ryengen-Bjerke videre.

Les også:  Bodø Nu felt på fire punkter i PFU

Undersøkelser viser at fraværet av aktive påminnelser, som f.eks. fra foreldre og/eller pipelyd i bil som minner om bruk av belte, påvirker beltebruken i negativ grad. Det er høy aksept for påbud om bruk av belte på buss, men bevisstheten i øyeblikket er likevel lav. Og det er manglende kunnskap om risiko.

Gjennom vårt samarbeid med bussnæringen, og ikke minst sjåførene samt vår mulighet til å påvirke gjennom egen kontrollaktivitet i tillegg til ulike kommunikasjonstiltak har vi stort potensiale for å nå ut med det viktige budskapet.

Les også:  Knuser nabolandene: Norge best i Norden på miljø

– Det tar tid å endre holdninger, og enda lenger tid å endre vaner. Og vi vil fremover se på hvordan vi best mulig når de ulike målgruppene, avslutter Ryengen-Bjerke.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.