Nedgang i konkurser første halvår – Økning i Nordland

bisnode

Tall fra data- og analyseselskapet Bisnode, viser at antall konkurser har gått ned i årets første seks måneder. Nedgangen er på 1,9 prosent sammenlignet med første halvår i fjor.

– Det kan se ut som den negative trenden har snudd. Det er ikke lenge siden vi stod overfor en konkursrekord, så dette er lovende, forteller kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Juni måned har hatt en nedgang i antall konkurser på hele 10,3 prosent sammenlignet med juni i fjor. 761 bedrifter har gått overende eller blitt tvangsavviklet, det tilsvarer en endring totalt på 6,9 prosent i juni. Hvis vi sammenligner årets første seks måneder med samme periode i fjor, ser vi en nedgang i antall konkurser og tvangsavviklinger på 2,6 prosent.

Les også:  Historisk alpin-VM til Narvik

– Dette er en positiv utvikling. Men vi må huske at første halvår i fjor viste en økning på hele 13,5 prosent, så selv om det er gledelig med en nedgang, er det fra et meget høyt nivå sier Ruud.

Nedgang i konkurser innen detaljhandel

Nedgangen i antall konkurser innen detaljhandel er på kun 0,7 prosent, men etter en kraftig økning i denne bransjen ser det ut som trenden kan ha snudd. Transport og Lagring har derimot hatt den største økningen i antall konkurser og tvangsavviklinger med hele 16 prosent.

Les også:  LESERINNLEGG: Det rustes til helsestrid i Nord-Norge

– Utviklingen i Transport og Lagring kan være direkte relatert til konkursøkningen innen detaljhandel i fjor, da dette er to bransjer som har stor påvirkning på hverandre, sier Per Einar Ruud i Bisnode.

Utviklingen i den største konkursbransjen, Bygg og Anlegg, har lenge stått stille. Nå viser det seg at konkursene i bransjen har begynt å øke igjen. Hittil i år har det vært en økning i antall konkurser og tvangsavviklinger på 2,7 prosent, sammenlignet med første halvår i fjor. Bygg og Anlegg alene står for 26,7 prosent av alle konkurser. Tjenesteyting, den tredje store konkursbransjen, har derimot gått tilbake med hele 9,9 prosent.

Les også:  And the winner is Narvik!

Av fylkene, er det Nordland med en økning i konkurser på 24,8 prosent, og Hedmark med 16,2 prosent, som har de dårligste første seks månedene av året. Mens både Telemark med en nedgang på 22,4 prosent, og Vest-Agder med en nedgang på 25,2 prosent, har den sterkeste reduksjonen.

Av de største fylkene, er det kun Akershus som har hatt en økning, med 11,7 prosent økning fra i fjor. Oslo og Hordaland har begge opplevd en nedgang i antall konkurser og tvangsavviklinger med henholdsvis 0,3 prosent og 6,2 prosent.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.