NAV-skandalen: Skatteetaten har oppdaget over 17.000 nye saker

nav bodø

I Skatteetatens gjennomgang av sakene om NAVs feiltolkning av EØS-reglene er det oppdaget at ikke alle som har tilbakebetalt en ytelse til NAV har fått en korrekt skatteberegning.

Det gjelder ca. 17 500 personer som siden 2016 har tilbakebetalt en ytelse til NAV. Dette ryddes det nå opp i.

– De har ikke fått korrigert sitt tidligere skatteoppgjør, slik de skulle. Det beklager vi og rydder nå opp. Vi vet hvem det gjelder, de berørte vil bli kontaktet av Skatteetaten før jul og vil motta nye skatteoppgjør. De vil få tilbake tidligere betalt skatt dersom de har krav på det, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Les også:  Kunstig intelligens: Foreslår tiltak for å sikre eksamen

De som er berørt trenger ikke gjøre noe.

Undersøkelser så langt viser at beløpet på sakene er i størrelsesorden 500 kroner til 5000 kroner per person i skatt. Men vi vet også at det er beløp som er betydelig høyere. – Alle saker vil få en individuell behandling i Skatteetaten, understreker skattedirektøren.

Skatteetatens rutiner har vært mangelfulle, noe som har ført til at ikke alle NAV-saker har blitt korrigert. Dette vil Skatteetaten nå endre på.

Les også:  NetOnNet: Tilbyr 10 års garanti på TVer!

Eksempel på manglende oppfølging:

  • En person har fått 15 000 kroner i trygd/NAV-ytelse og har betalt 3000 kroner i skatt.
  • Han/hun fikk utbetalt 12 000 kroner. 
  • Personen får så beskjed av NAV om å betale tilbake hele ytelsen, altså 15 000 kroner.
  • Han/hun skulle fått tilbakebetalt 3000 skattekronene når hele ytelsen var tilbakebetalt til NAV. Det har Skatteetaten ikke fulgt opp.

Skatteetaten behandler fortløpende ca 2400 saker fra NAV i forbindelse med deres feiltolkning av EØS-regelverket. Skatteetaten stopper innkrevingen i pågående innkrevingssaker og følger opp skattemessige forhold ved etterbetaling av NAV-ytelser. Sakene vil få en særskilt behandling av Skatteetaten. 

Les også:  Ønsker fortgang i konsesjonssak i Bodø

– For eksempel vil vi endre skattekortet før de berørte får en etterbetaling, for å unngå at de får stor restskatt til neste år, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

I saker med feilaktig, pågående innkreving av NAV-ytelser, vil innkrevingen bli stanset og innbetalt beløp tilbakebetalt til de berørte. Skatteetaten har startet arbeidet og har foretatt utbetalinger.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.