Nå skal vi feire Norges nasjonalrett – fårikålen

matprat

Høsten er høysesong for lam og en rett som varmer ekstra godt i høstkulden er Norges nasjonalrett – fårikålen. Den siste torsdagen i september er fårikålens festdag. 41 prosent av befolkningen spiser fårikål minst tre ganger i året. 

Opprinnelig var fårikål en helt vanlig hverdagsmiddag, men i dag er det mer vanlig å servere fårikål som gjestemat. Skal du ha gjester i løpet av høsten, så benytt gjerne anledningen til å lage en nostalgisk og tradisjonsrik rett som definitivt faller i smak. 

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

– En rykende varm fårikålgryte midt på bordet legger til rette for uformell stemning og hyggelig sosialt velvære. Fårikål er også en rett der du kan planlegge å få rester, den smaker nemlig kanskje enda bedre dagen etter, forteller Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat. 

Slik går du frem for å lage fårikålen på tradisjonelt vis: 

Ingredienser

4 porsjoner 

1 ½ kg fårikålkjøtt 

1 ½ kg hodekål 

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

4 ts hel pepper 

2 ts salt 

3 dl vann 

Slik gjør du

1.Del hodekålen i båter. 

2.Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca. 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene).

3.Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2,5 timer. 

Les også:  4. april er gulrotens dag

Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter. 

Visste du at..

  • Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner. 
  • Du kan gjerne bruke fårikålkjøtt av får i stedet for lam, men beregn da en times tid lengre tilberedningstid. Kok eventuelt fårekjøttet 1 time på forhånd.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.