Mugg finnes overalt: Årsaken og hvordan det kan unngås

Norsk Hussopp Forsikring

Muggsopp er en stor gruppe hurtigvoksende mikroskopiske sopp som kan gi misfarging, lukt og dårlig innemiljø. Muggsoppsporer finnes overalt, spres med luften, og forekommer normalt i så små mengder at det ikke er farlig.

Muggsopp er altså vanlig i norske hjem, men dersom det oppdages synlig mugg i boligen bør det fjernes med en gang.

Muggsporer finnes overalt
Muggsoppsporer finnes overalt, men er normalt ikke synlig og forekommer i så små mengder at det ikke er farlig. Synlig mugg derimot bør det fjernes med en gang fordi det kan føre til dårlig innemiljø.

Fukt og muggproblemer henger tett sammen og en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet viser at hele tre av ti norske boliger har fuktskader. Muggsopp og svertesopp har ikke trenedbrytende egenskaper og dekkes derfor ikke av forsikringen.

Les også:  LESERINNLEGG: Døgnåpent PCI-senter må på plass!

Fukt er årsaken til muggsopp
Sopper er avhengig av fukt for å utvikle seg, og årsaken til at det oppstår sopp i boligen er hovedsakelig fuktproblemer. For å bli kvitt muggsopp og andre typer sopputvikling er det derfor helt essensielt å finne årsaken til fuktproblemet og få det under kontroll. Typiske årsaker er kondens, lekkasjer og vannskader.

Generelt er områder med høy fuktighet er særlig utsatt og kombinasjonen av kalde flater og fukt er ofte utløsende. Fuktig inneluft kombinert med for eksempel kalde vindusflater og dårlig isolerte yttervegger kan gi kondens, som øker faren for utvikling av muggsopp. Har man i tillegg møbler som står helt inntil vegg er risikoen spesielt stor.

Les også:  1 av 4 har ikke råd til oppgraderinger hjemme

Sjekkliste for å unngå muggsopp

Norsk Hussopp Forsikring anbefaler følgende tiltak for å unngå problemer med mugg i boligen:

  • Få kontroll på fukten og utbedre eventuelle fuktproblemer så unngår du både muggsopp og andre typer sopp i boligen.
  • Ventilasjon: Sørg for at det er god nok ventilasjon i alle rom samt regelmessig utlufting.
  • Kondens: Sjekk om det er synlig kondens.
  • Reduser fuktighet ved å:
  • Unngå å tørke klær inne.
  • Bruk lokk når du koker vann og kjøkkenvifte ved matlaging.
  • Kaldt soverom kan føre til kondens hvis varm luft trenger inn og kondenserer på de kalde overflatene. Muggsopp i ytterhjørner og bak seng er vanlig av pga. dette.
  • Kontroller regelmessig for å oppdage eventuelle problemer tidlig. Husk både loft og kjeller da dette er steder som er spesielt utsatt for fukt- og kondensproblemer.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.