Møter renteoppgangen med et skuldertrekk

snn

7 av 10 nordmenn trenger ikke gjøre endringer i privatøkonomien dersom boliglånsrenta går opp i år. Men noen vil merke rentetrykket mer enn andre, viser ny undersøkelse.

Norges Banks renteøkning på 0,25 prosentpoeng kom som forventet torsdag, etter å ha vært godt varslet på forhånd. Dette har også norske boliglåntakere fått med seg. Nordmenn flest tror ikke at økt boligrente i år får noen dramatiske følger for egen privatøkonomi.

– En ti-kroning om dagen
I en undersøkelse Respons Analyse har gjort for SpareBank 1, svarer 7 av 10 av de som har boliglån at de ikke må gjøre noen spesielle tiltak om renta på boliglånet går opp i år. Dermed tyder mye på at en boliglånsrenteøkning fra bankenes side ikke vil få de store konsekvensene for flertallet av norske boliglånskunder.

– Mange møter renteoppgangen med et skuldertrekk. Hvis boliglånsrenta øker med 0,25 prosentpoeng, vil det for de fleste ikke bety mer enn en ti-kroning eller to per dag i økte renteutgifter, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Les også:  Brukthandelloven endres: Dette har vi kjempet for i 5 år

Aldri opplevd renteøkning før
Likevel oppgir 1 av 4 at en renteøkning fører til at de vil gjøre ulike tiltak i sin privatøkonomi. Tiltakene de fleste peker på er å kutte i forbruket eller spare mindre. Noen oppgir også at de vil be om lettelser på boliglånet i form av lengre nedbetalingstid eller avdragsfrihet.

– Når det kommer til stykket tror jeg ikke at husholdningene vil merke en liten renteøkning i særlig grad. Men jeg skjønner at noen er usikre, fordi vi har hatt lave renter lenge og fordi en renteøkning er noe helt nytt for mange, sier Gundersen.

Unge merker rentetrykket
Det er unge låntakere som i størst grad frykter at de må gjøre endringer i sin private økonomi for å kunne håndtere høyere renter. 6 av 10 under 25 år med boliglån oppgir at en renteøkning i år får konsekvenser for dem.

Les også:  Nesten 1 av 3 ligger søvnløse på grunn av økonomien

– Unge boligeiere har gjerne maksimalt lån og lav til middels inntekt. De er derfor blant de første som vil merke på lommeboka at renteutgiftene stiger. Men dette er også en gruppe der mange får økt inntekt etter hvert som de får mer jobberfaring og stiger i gradene, sier Gundersen.

Kommer flere renteøkninger
Forbrukerøkonomen tror derfor at mange unge låntakerne vil håndtere en renteøkning langt bedre enn de frykter, selv om de har strukket strikken langt.

– Men det alle bør se nøye på, er hvordan nye renteøkninger vil påvirke dem. Én økning skal gå fint for de fleste, men det er ventet ytterligere fem eller seks renteøkninger de neste årene. Med et helt nytt og høyere rentenivå i Norge, tror jeg flere må være forberedt på å prioritere annerledes i privatøkonomien. Heldigvis har vi tid til å forberede oss, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Les også:  Brukthandelloven endres: Dette har vi kjempet for i 5 år

Slik takler du renteoppgangen:

Skaff deg oversikt over hva du bruker penger på. Da blir det lettere å se om, og eventuelt hvor mye, du må kutte i utgiftene ved en renteoppgang.
Identifiser hvilke utgifter du kan kutte ned på og hvilke du kan kutte helt ut. Transaksjonsoversikten i nettbanken fungerer fint som en forslagsliste.
Kutt i luksuspreget forbruk som å spise ute, kostbare fritidsaktiviteter, dyre reiser, konserter, ferie og fornøyelser. Dette gir stor effekt og er lettere å kutte i enn mat og bolig.
Prioriter rask nedbetaling av kredittkort, forbrukslån og annen kortsiktig gjeld med høy rente. Betal ned lån med høyest rente først, det gir størst effekt.
Utsett om nødvendig planlagte investeringer som krever økt opplåning, som oppussing, bytte av bil, kjøp av nye møbler osv.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.