Konkursene økte med 233 prosent i Nordland!

straff dom

Sommeren har ikke lettet på trykket for bedriftene. I juli måned har det vært en økning i konkurser på hele 33,8 prosent sammenlignet med samme måned i 2021. Spesielt er det bransjene Detaljhandel og Hotell/Restaurant som opplever voldsom økning i konkursene med henholdsvis 100 og 92,9 prosent økning.

Også industrien og transportbransjen har mange konkurser for tiden. I Nordland økte konkursene med 233,3%. Dette viser konkursstatstikken til data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet.

Antallet konkurser har økt i alle måneder i år bortsett fra April, og juli har den største økningen hittil i år. Samlet ligger konkursene 7,9 prosent over fjoråret etter de syv første månedene, mens antallet tvangsavviklinger har gått ned med 17,8 prosent. Konkurser rammer både bedriftseiere og ansatte hardt. Til nå har 8700 mistet jobben som følge av konkurser og tvangsavviklinger. Det er 21 prosent høyere enn i fjorårets syv første måneder.

Les også:  Oppgraderer Steigentunnelen

–Økte kostnader til lønn, varekjøp og skyhøye strømutgifter, gjør at belastningene for bedriftene begynner å bli svært høye. Mens de økte konkurstallene innen Detaljhandel og Hotell/Restaurant nok i stor grad skyldes ettervirkninger fra pandemien. Mange butikker og restauranter overlevde pandemien på koronastøtte og utsatte skatter og avgifter i fjor, mens de sliter nå som det er tid for tilbakebetaling, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet.

Les også:  Over 1 million til folkehelse i Nordland

Industri og transport sliter også

Innen Industri er økningen i konkursene på hele 87,5 prosent og innen Transport/Lagring er økningen på 42,9 prosent i juli, sammenlignet med juli i fjor. – De høye strøm- og drivstoffprisene, som ikke kompenseres for næringslivet som hos landbruk og husholdninger, driver sannsynligvis konkursene opp. Spesielt gjelder dette for industrien og transportbransjen, understreker Melhus.

Engro/Agentur (ned 40%), Eiendom (ned 25 prosent) og Bygg/Anlegg (ned 20 prosent) opplever færre konkurser i juli.

Av fylkene er det Nordland som har størst økning med 10 konkurser mot 3 i juli i fjor. Små tall gjør at økningen blir på hele 233,3 prosent. Det samme gjelder for Innlandet som hadde 22 konkurser i juli i år, mot 7 i fjor. Det gir en økning på 214,3 prosent. Også Troms/Finnmark, Rogaland og Oslo har store økning i konkursene i juli sammenlignet med samme måned i fjor. Kun Viken med 13 prosent færre, og Agder med 33,3 prosent færre, som kan notere seg for færre konkurser denne måneden.

Les også:  Dronebase på Andøya: – Et kjempeløft for forsvaret

Etter året syv første måneder er det Nordland med 40,8 prosent og Vestfold/Telemark med 26,2 prosent som har størst økning sammenlignet med i fjor.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.