KLM lager verktøy av PET-flasker

klm

KLM Royal Dutch Airlines er det første flyselskapet i verden som resirkulerer PET-flasker for å lage verktøy til reparasjon og vedlikehold av egne fly.

Tomme flasker samles etter hver flytur og gjøres om til et filament, som er materialet som brukes i 3D-printere. Denne prosessen betyr at en tom vannflaske kan ende opp som en del av et 3D-printet utstyr som sparer Engineering & Maintenance både tid og penger.

På samme måte som vanlige skrivere bruker blekk trenger 3D-skrivere filament for å printe. Før kjøpte KLM materialet av eksterne leverandører. Nå leveres de tomme PET-flaskene fra flyvninger til et gjenvinningsfirma i bytte mot høykvalitets plastpellets, som er det viktigste materialet i filamentet. De tonnene med plastflasker som samles fra flyene på Amsterdam lufthavn Schiphol hvert år resirkuleres til dette filamentet.

Les også:  Copyright Agent: Ivaretakelse av økosystemet for originalitet

KLM Engineering & Maintenance har brukt 3D-printere i lang tid på måter som effektiviserer reprasjons- og vedlikeholdsprosesser. For eksempel er det utviklet spesielle plugger for å sikre at felghull ikke males over når hjulene på Boeing 737s males.

Beskyttende tape brukes ikke lenger ved Engine Services under vedlikehold av turbinblader. Det er erstattet av et 3D-printet dekke. Og verktøyet Engine Services designet for fjerning av bagasjehyllen om bord på Boeing 787 betyr at denne oppgaven nå kan utføres av én mekaniker i stedet for to.

Les også:  Copyright Agent: Ivaretakelse av økosystemet for originalitet

E&M bruker i dag rundt 1,5 kg filament av høy kvalitet hver dag. Fordi KLM nå leverer PET-flasker som råstoff har kostnadene for dette filamentet sunket fra 60 EUR/kg til kun 17 EUR/kg. Ved å samarbeide med gjenvinningsfirmaet Morssinkhof Rymoplast og filamentprodusenten Reflow, er KLM nå ikke bare i stand til være innovative når det gjelder bruk av 3D-printing, men også ved å gjøre prosessen mer sirkulær. 

KLM har som mål å redusere mengden avfall med 50 prosent innen 2030 – sammenlignet med 2011-nivåene. Dette oppnås ved å produsere mindre avfall totalt, og ved å øke mengden som kan gjenvinnes. I 2018 reduserte KLM avfallet med 9 prosent, og 28 prosent av det som gjensto ble resirkulert. 

Les også:  Copyright Agent: Ivaretakelse av økosystemet for originalitet

– Vi investerer kontinuerlig i bærekraftige og innovative produkter og prosesser. For våre kunder, for samfunnet og for våre egne ansatte. Det er kjempefint å se hvordan vi klarer å lage nyttige produkter fra avfallsstoffer, forteller Ton Dortmans, Executive Vice President Engineering & Maintenance i KLM.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.