Klar for krabbefest: Slik koker, renser og deler du krabbe

sjømat

Krabbe er perfekt festmat for høstens sosiale krabbelag. Den er enkel å servere og det skaper god stemning rundt bordet når alle må jobbe litt for å finne maten inne i klørne og i krabbehusets små rom.

Liker du den helst naturell gir vi deg noen tips på veien. Vil du prøve en ny vri anbefales pepperkrabbe eller crab roll. Og har du rester kan du gjerne rocke opp hverdagspastaen.

 • Beregne en til to krabber per person og gjerne flere løse krabbeklør.
 • Kjøp krabbe ferdig kokt, renset i skall, dypfryst eller hermetisk.
 • Bruk skalldyrgaffel eller spiss pinsett for å finne maten inne i klørne og krabbehuset. Bruk nøtteknekker eller klotang til å åpne klørne. 
 • Husk også skylleboller og rikelig med servietter.
 • Skal du koke krabber selv?
Les også:  Nyhet: Barnekanalen Moonbug nå på Allente

Slik koker, renser og deler du krabber:

 1. Koking av krabbe: Bedøv de levende krabbene med et kutt mellom øynene i munnpartiet og ca 2 cm inn. Dette vil gjøre krabben bevisstløse når du skal koke dem. Legg deretter krabbene i kokende vann, ikke for mange av gangen, da blir vannet fort avkjølt. Etter at du har lagt krabben i det kokende vannet lar du dem trekke rett under kokepunktet. Koketiden for krabbe er 15-25 minutter. Du vet at krabben er ferdigkokt når du enkelt kan trekke av de små klørne. Et godt tips er å legge krabbene på ryggen etter at de er kokt, for å holde på mest mulig deilig kokekraft inne i skallet.
 2. Del krabben: Fjern først haleklaffen og vri så av klørne og beina. Krabben åpner du ved å presse oppover i fronten til huset løsner fra krabbeskjoldet.
 3. Fjern gjellene: Fjern gjellene fra krabbehuset, også de som sitter i ryggskjoldet.
 4. Del krabbehuset (alternativ 1): Legg krabbehuset med den flate siden opp og skjær på skrå ned mot midten som vist på bilde. Krabbekjøttet blir da synlig og lett å ta ut.
 5. Del krabbehuset (alternativ 2): Legg krabbehuset med den flate siden ned og del det på midten.
 6. Ta ut paven: Paven er krabbens magesekk og skal fjernes. Snu krabbeskallet og trykk ut paven, som sitter som en pose bak øynene. Trykk ned til du hører et lite knepp, da er den løs. Paven kan nå lett tas ut og kastes.
Les også:  Seier for frivilligheten: Frivillige får ta transportoppdrag uten løyve

Kilde: Godfisk

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.