Jørgen Gundersen med sterkt løp i Triatlon-VM i Australia

triatlon

Det ble en flott femteplass på Jørgen Gundersen, som er fra Ullensaker i Akershus. Verdensmesterskapet i triatlon foregår denne uken på Gullkysten sør for Brisbane i Australia. I U23 var Gundersen eneste norske.

Til gjengjeld gjorde han en solid konkurranse fra første svømmetak til sluttspurten inn i mål, i en konkurranse med mange utøvere som har hevdet seg bra både i verdenscupen og verdensserien i år.

– Løpet var helt perfekt, jublet Gundersen etter målgang, og oppsummerte løpet sitt slik:

– Det begynte med en veldig vanskelig svøm. Det var veldig mye bølger, spesielt ute ved bøyene. Jeg klarte å holde meg veldig fint oppe i gruppa, og følte jeg hadde god kontroll selv om jeg var i sone 6 eller 7. Ut på sykkel prøvde jeg å kjøre hardt med en gang. Utover på syklingen så prøvde jeg å ligge framme i de tekniske partiene og kjøre taktisk. Jeg merket på sykkel at jeg var veldig sterk i dag, og da visste jeg at om alt var som normalen så ville løpingen bli bra også. Det stemte. Jeg løp det jeg hadde i dag og er veldig fornøyd med en femteplass, sier Jørgen.

Godt og varmt var det nå som Australia er på vei mot sommer. Sjøen var over 21 grader, som betyr svømming uten våtdrakt. U23 kjørte olympisk distanse, med 1,5 km svømming, 38 km sykkel langs kysten i byen Southport, og til slutt 10 km løping.

Les også:  Disse skiskytterne er klare for Holmenkollen

Det ble en tøff åpning på konkurransen, med Alec Wilimovosky fra USA svømmende hardt fra start. Gundersen, kjent som en av triatlonverdenens aller beste svømmere, hang tett på, og var nummer fem opp på pontonen for australsk vending (opp av vannet) halvveis på svømmingen.

Gundersen holdt takta oppe på andrerunden og løp godt inn i skiftesonen før sykling. Han var nummer fire da de satte seg på sykkelsetet. På syklingen dannet det seg raskt en tetgruppe på 11 menn. Sammen med seg i ledelsen hadde Gundersen Tayler Reid fra New Zealand, Márk Dévay fra Ungarn, Matthew Roberts fra Australia, Seth Rider fra USA, Simon Westerman fra Sveits, Max Stapley (ITU), Ry Maeda fra Japan og tetmannen fra svømmingen, Willomovsky. Også forhåndsfavoritten Léo Bergere klarte å henge seg med den første gruppa.

Tøff kjøring på syklingen
Gruppa kjørte hardt. De holdt et tempo på rundt 45 km/t fram til den siste av de åtte rundene på sykkel. Kun Samuel Dickinson klarte å kjøre seg opp til teten før gruppene ble etablert på de første par rundene. Jørgen Gundersen satt godt med hele veien. Han bidro godt og kjørte hardt, spesielt på tredje og fjerde runde. Da holdt han et så hardt tempo at det var vanskelig for de andre å følge ham. Tetgruppen klarte likevel å holde sammen, og samarbeidet helt inn til løp.

Les også:  Svømming: Ny norsk rekord og VM semifinale

Flere av forhåndsfavorittene som Gundersen sa før løpet at han helst ikke ville ha med i tetgruppen endte i gruppen bak. Gruppe to inkluderte sterke utøvere som Serrat Seoane fra Spania, Bence Bicsák fra Ungarn, Lasse Lührs fra Tyskland og Hayden Wilde fra New Zealand. Spesielt Bicsák er kjent som en god løper, og viste form da han fulgte Gustav Iden og Kristian Blummenfelt nesten helt til mål i Lausanne i august.

Disse ble liggende i en 20-manns gruppe som allerede etter to runder var ett minutt bak teten. Spesielt Seoane og svenske Gabriel Sandor jobbet hardt, men det viste seg umulig for gruppen å holde følge med dem foran. Halvannet minutt skilte de to gruppene inn i skiftesonen før løp.

Neilbitende spenning på løp
Ut på løp tok Reed raskt ledelsen, mens Bergere og Dickinson smøg seg gradvis opp til tet. De tre dro raskt ifra. Gundersen var en av de siste i gruppa ut av skiftesonen, men løp raskt framover og forbi. Han lå som nummer fire etter den første av de fire rundene på løp. Da så det en periode ut til at han kom til å ta igjen de tre foran.

Les også:  Ajax hadde flaks: Glimt ute av Conference League

Samtidig hadde de løpesterke i gruppe to begynt innhentingen. Halvveis på løpingen hadde Bicsák, Lührs, Serrat Seoane, tyskeren Gabriel Allgayer og briten Alex Yee løpt gjennom størstedelen av frontgruppa fra syklingen.

Med to kilometer igjen innhentet Bicsák og Lührs også Gundersen, og Bicsák nærmet seg de tre i foran. Samtidig rykket Reid fra Bergere og Diskinson. Rykket var avgjørende og Reid vant foran Dickinson. Bicsák spurtet forbi Bergere for en tredjeplass. Like bak spurtet Gundersen inn foran Lührs til en flott 5.-plass. Han var i mål 1.44.43, 13 sekunder bak pallplass.

Også sportssjef Arild Tveiten var veldig fornøyd etter løpet.

– Det var et bra løp av Jørgen. Han var bra med på svøm og kom med i tetgruppa, som vi regnet med at han ville. De fikk en god ledelse til gruppe to, og da hadde han alle muligheter. Han gjorde sin beste konkurranse i år, og den beste løpinga. Han falt litt igjennom en liten periode på løp, men kom veldig sterkt på slutten. Vi er veldig fornøyd med femteplass. Det er et bra steg framover for Jørgen. Dette er en bekreftelse på at den oppkjøringa vi har gjort fram mot VM har vært bra, avsluttet Tveiten.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.