Jacob Schram ny sjef i Norwegian: Oppkjøpsrush hos Nordnet

nordnet

November har vært en actionfylt måned med selskapenes kvartalsresultater i fokus. Etter en oktober måned der private sparere reduserte sin eksponering mot aksjer, er kundene igjen tilbake på kjøpern.

Jacob Schram kan glede seg over at Nordnets private sparere liker valget av ny toppsjef i Norwegian, og aksjen troner på topp av de mest kjøpte aksjene. 

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 12,7 milliarder kroner i november og netto ble det kjøpt for 87 millioner kroner. Norwegian troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 37 millioner. Nel topper salgslisten, med et nettosalg på 60 millioner kroner. 

– I midten av november fikk markedet (noe uventet) beskjed om at den tidligere sjefen for bensinstasjonskjeden Circle K, Jacob Schram tar over som ny toppsjef i Norwegian. Jeg tror helt klart tanken bak denne ansettelsen er at Norwegian skal skvise mer penger ut av kunden per flytur. Dette skal gjøres ved å tilby mer varer og tjenester på hver enkelt flytur, i tillegg til ekstratjenester som plassreservasjon, fast-track og lignende.

Les også:  Fiskeriministeren på klippfisk-frieri i Portugal

– Dette klinger godt med Norwegian sin nye strategi om å transformere seg fra et vekstselskap til et lønnsomt selskap. I og med at konkurransen i forhold til billettpriser er sterk, må selskapene finne andre måter å tjene penger på. Her kommer Schram sin erfaring i fra bensinstasjoner inn, der hele businessmodellen kretser rundt dette. I utgangspunktet fyller man kun bensin på en bensinstasjon, men som vi alle vet, er det veldig lett å raske med seg en Cola og en pølse når man først er der inne. Dette tror jeg er et grep som kan virke til fordel for Norwegian, da de kan spille på identisk strategi, sier investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen. 

Les også:  Fiskeriministeren på klippfisk-frieri i Portugal

Børsmåneden november var øvrig preget kvartalspresentasjoner og nyheter knyttet til handelskrigen mellom USA og Kina. November måned endte ned 0,7 prosent. Grunnen til dette har vært et noe blandet kvartalsbilde, samt at børskjempene DNB og Equinor har falt henholdsvis 2 og 9 prosent i november måned. Ser man til USA så har det vært en meget god utvikling med ny «all-time-high». Dette har sin rot i at de velkjente FANG-aksjene (Facebook, Amazon, Netflix og Alphabet (Google)) og 75 prosent av de andre amerikanske selskapene har slått analytikernes inntjeningsforventninger.

I tillegg til dette ser man at markedet nå anser risikoen for en rentehevning i USA som svært lite sannsynlig i nær fremtid. Med en snitt P/E på rundt 18 for verdens børser og en risikofri rente på 1,7 prosent er det fortsatt ingen gode alternativer til den meravkastningen aksjemarkedet gir.   

Les også:  Fiskeriministeren på klippfisk-frieri i Portugal

Samtidig har markedet tatt godt imot at både USA og Kina ser ut til å få på plass «fase 1-avtalen» av en forhåpentligvis endelig handelsløsning på sikt. Dette har fått investorer til å fornye troen på selskaper som tidligere har vært preget av handelskrigen, deriblant Caterpillar, Norsk Hydro og FEDEX.

Nordnets kunder har i november måned kjøpt store selskaper som har falt mye, som Norwegian, BW Offshore og Lerøy Seafood. På salgssiden blinker Nel seg igjen ut som en soleklar kandidat.

– I tillegg til Norwegian, ser vi at BW Offshore er en av de mest nettokjøpte aksjene i november. Aksjen er i november måned ned over 8 prosent, men etter oppløftene kvartalstall guider når flere analytikere aksjen opp mellom 30-40 prosent, dette tror jeg våre kunder anser som attraktivt, sier Johannesen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.