Innbruddstallene øker – Slik sikrer du deg mot innbrudd i sommer

tryg forsikring

Med en økning i antall innbrudd i både hus og fritidsboliger, bør man sørge for god innbruddssikring både hjemme og på hytta i sommer. Her er sikkerhetsekspertens råd.

De offisielle Strasak-tallene fra politiet viser at antall anmeldelser for tyveri og grovt tyveri fra bolig totalt gikk opp med 13 prosent fra 2021 til 2022, mens økningen for hytter/fritidsboliger var på nesten 40 prosent.

Forsikringsselskapene melder også om samme trend i innbruddstallene. Tall fra bransje-organisasjonen Finans Norge viser en økning på 30 prosent i antall innbrudd og tyverier fra boliger og hytter som ble meldt til forsikringsselskapene i fjor i forhold til året før.

– Etter en kraftig nedgang i antall innbrudd i både hus og hytter i koronaåret 2021, åpnet grensene igjen i 2022 og vi tok hverdagen tilbake. Med mindre bruk av hjemmekontor og økt fritids- og reiseaktivitet, står mange boliger og hytter tomme i perioder og innbruddstallene stiger igjen. Det er en urovekkende utvikling, sier sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

For å stanse den negative utviklingen i innbruddstallene, er sikkerhetsekspertens klare oppfordring å ta nødvendige forholdsregler for å sikre boligen og hytta godt mot innbruddstyver – særlig før du reiser på sommerferie.

– Tomme hus og hytter er spesielt interessante for vinningskriminelle. Hvis du sikrer boligen og hytta godt før du reiser, reduserer du risikoen for å komme tilbake til en rundstjålet og endevendt bolig eller hytte, sier Thorkildsen i Verisure.

Slik sikrer du boligen og hytta mot innbrudd i sommer:

1. Få det til å se ut som du er til stede.

Boligen eller hytta trenger ikke å se forlatt ut, selv om du ikke er til stede. Rot gjerne litt med vilje i sofaen, sett en kaffekopp på kjøkkenbenken, la en full papirkurv være synlig og plasser gjerne noe på utsiden av boligen som gjør at det ser ut som noen er der. Husk også å rydde vekk synlige verdigjenstander for å unngå å friste tyvene. Og ikke minst: Lås dører og lukk vinduer, og ikke glem garasjen og eventuelle boder.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

2. Tidsstyr lysene.

Hvis du kobler en lampe til en smartkontakt, kan du selv tidsstyre lysene i boligen eller hytta. Da kan du enkelt programmere når lysene automatisk skal skru seg av og på, for eksempel ved soloppgang/solnedgang, slik at det ser ut som noen er til stede. Det er også lurt å bruke utelys med bevegelsessensor.

3. Se opp for «merking».

For noen år siden avdekket politiet tilfeller der innbruddstyver «merker» boligen eller hytta, for eksempel med en papirbit i dørsprekken, en mynt på trappen eller teip på dørhåndtaket. Dersom ikke disse objektene fjernes, antar tyvene at ingen er hjemme. Det er lurt å gjøre venner og naboer oppmerksom på dette i sommer.

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

4. Gjør en avtale med naboen.

Har du en elektronisk dørlås fra Yale Doorman, kan du låse opp og igjen døren med kode eller via mobilen uansett hvor du befinner deg. Da kan naboen, familie eller venner stikke innom boligen din og få den til å se bebodd ut når du er på ferie. Få også hjelp til å ta inn posten/reklame, legge noen avfallsposer i søppelkassen og vanne blomstene i verandakassen

5. Skaff deg døgnovervåket boligalarm.

Hvis du sørger for å få installert en boligalarm som er døgnovervåket og koblet til en alarmstasjon, er det alltid noen som passer på boligen din eller hytta di i sommer, enten det gjelder brann, innbrudd eller vannlekkasje. Erfaringen viser også at en bolig eller en hytte med døgnovervåket alarmsystem, er svært lite attraktiv for innbruddstyver å prøve seg på.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.