– Ikke søl bort konfirmasjonsmilliarden

skatt

Norske konfirmanter får til sammen over en milliard kroner i pengegaver. – De smarte ungdommene bruker pengene til å skaffe seg en fordel på boligmarkedet, sier Pål Bergskaug, direktør for formuesforvaltning i Skagen.

Hvert år konfirmeres rundt 50 000 ungdommer seg i Den norske kirke eller i humanistisk konfirmasjon. Konfirmantene forventer i snitt å få rundt 10 000 kroner fra foreldre, 7 200 kroner fra besteforeldre, 1 300 kroner fra onkler og tanter, og 800 kroner fra andre gjester, ifølge DNBs undersøkelse fra 2019.

– Norske konfirmanter er heldige. Dette er mye penger for en ungdom, synes Pål Bergskaug i Skagen Fondene.

Inngangsbillett til boligmarkedet
– Konfirmasjonen er en ypperlig anledning for foreldre å lære barnet sitt gode sparevaner ved å gi fond i gave. Dette vil på sikt gi avkastning, som for eksempel kan hjelpe barnet inn på boligmarkedet i fremtiden, sier Bergskaug.

I dag er gjennomsnittlig førstegangskjøper av bolig i snitt rundt 28 år gamle, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita. Hvis konfirmanten kjøper bolig som 28-åring, kan pengene vokse i hele 14 år.

– Eksempelvis kan 30 000 kroner i et aksjefond vokse seg til 64.000 kroner innen barnet er fylt 28 år, hvis årlig avkastning er på 6 prosent. Vi vet ikke hvordan boligprisene vil være i fremtiden, men hvis du bruker konfirmasjonspengene på noe du ikke trenger nå, vil de uansett ikke vokse.

Hjelp til å se verdien
– Fondssparing kan kanskje virke som en kjedelig gave for en 14-15-åring. Jeg tror du kan hjelpe konfirmanten til å se verdien av å spare, hvis du kan vise hva dette kan føre til i fremtiden, råder han.

– Sjekk om BSU eller fond er riktig for deg. Det dummeste du kan gjøre er å søle bort mulighetene til langsiktig sparing, sier han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.